"Галъп Интернешънъл": Избирателната активност към 12 часа е 17%

Снимка: БГНЕС

Социолозите от "Галъп" са партньор на БНР в изборния ден. Политологът Димитър Ганев коментира, че те са измерили избирателна активност, близка до тази от изборите за ЕП през 2009-а година:

Към 12 часа, според екзитпола на "Галъп Интернешънъл", са упражнили правото си на глас 17% от българските избиратели по списък. Това, в сравнение с изборите през 2009-а година за Европейски парламент, изглежда почти същата картина. Тогава, през 2009-а година, към 12 часа, са упражнили правото си на глас 17,7%, така че се движим напълно в рамките на вижданата досега избирателна активност.

Към 10 часа избирателната активност, по екзитпол на "Галъп интернешънъл", е 8,8%. През 2009-а година сме измерили около 9%. Към 10 часа извадката е сравнително малка и не можем да правим сериозни заключения за демографския профил на гласувалите. На този етап прави впечатление, че близо 40% от хората, упражнили правото си на глас, са заявили, че са използвали преференциален вот. Това е доста по-висок процент от този, който ние очаквахме, но все пак тук има и престижен елемент. Много хора казваха, че са гласували и за личност, но на мен ми се струва по-скоро като изненада този висок процент. Към десет часа бяха излезли по-скоро възрастните хора. Около 1/3 от избирателите бяха на възраст над 65 години и по-голямата част от тях бяха мъже - малко под 60%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!