Българите зад граница също гласуват за евродепутати

Избирателната секция за евроизборите в Москва
Снимка: Васко Михайлов

В 11 избирателни секции имат възможност да упражнят правото си на вот и българските граждани, които се намират в Гърция. Избирателни секции има както в дипломатическите мисии в Атина и Солун, така и в Александруполис, Кавала, Патра, Волос. На Крит секциите са две. Има българска секция и на остров Родос. Прави впечатление, че голяма част от българите тук са поискали да гласуват за гръцки евродепутати, като са включени след подадена от тях молба в избирателните списъци на страната. Една от причините е, че гръцка партия включи в листата за евродепутати и българката Константина Кунева. В социалните мрежи имаше кампания да подкрепим българската кандидатура в евровота.

Сънародниците ни могат да упражнят своето право на глас днес в 7 секции на територията на Кипър – с една повече отколкото на предсрочните парламентарни избори през май миналата година. Тогава в Кипър гласуваха 3376 български граждани.

Всички българи, които се намират на територията на Румъния, могат да гласуват в единствената отворена избирателна секция - в посолството ни в Букурещ. За гласуването е достатъчно представянето на валидна лична карта или паспорт. Секцията в Букурещ ще е отворена до 19 часа с възможност за удължаване от един час при голям интерес от страна на избирателите.

Нормално, но при ниска избирателна активност протича изборният ден за българите в Чешката република. Нашите сънародници могат да гласуват в две секции на територията на страната – секцията в Прага се намира  в българското посолство, а втората - в град Бърно. Над 7 хиляди са българите в Чешката република по данни на статистиката, но в действителност броят им е в пъти по-голям.

Повече българи по традиция се очаква да гласуват в следобедните часове и привечер. Сред  дошлите преди обяд имаше и много млади хора: Аз мисля, че това е доста важно, че тези избори са важни и аз самият бях мотивиран. Уча в гимназия тук в Прага, мисля да уча висше, най-вероятно икономика... Гласувахме, за да можем да имаме бъдеще в България. Въпреки че живеем в чужбина, смятаме че имаме дълг към роднините си, не сме сигурни, че цял живот ще живеем навън, защото навън е по-добре. А той е живял в Испания... Бях студент в Испания - 4 години. Тук като че ли е по-добре... Ами, не особено подробно... специално за тези, които гласувах, погледнах така набързо..., понеже се възползвам много от това ,че България е в ЕС, и исках да помогна да се изпратят там по-добри хора...

Живеещите в чешката провинция  като Усти над Лабем, Мост и др. съчетават гласуването с гостуване или разходка в Стара Прага. 

За българските граждани в Италия, които гласуват за българските кандидати, са създадени чрез българското посолство 5 секции: две в Милано, по една в Рим, в Неапол и Кастеламаре ди Стабия, като общият брой на записалите се е над 220 души.

Активността на българите, гласуващи в Германия, засега все още е по-скоро ниска в сравнение с парламентарните избори миналата година. Според първоначалните данни към 13 часа германско време гласът си са дали едва малко над 1500 българи. По официалн иданни в страната живеят около 120 000 българи.

Германия е от страните, които не позволяват да се правят изборни секции извън териториите на посолствата и консулствата. По тази причина възможност да се пусне бюлетина има само в пет града – Берлин, Франкфурт, Мюнхен, Хамбург и Магдебург. Този път обаче във всеки град са отворени по две секции, така че гласуването протича спокойно  и без опашки. До този момент няма подадени сигнали за нарушения или оплаквания.

Българските граждани, избрали да гласуват за българските евродепутати във Франция, изглеждат активни. Открити са 11 изборни секции, 3 от които в посолството ни в Париж. В изборите за Европейски парламент гласуват и българи в 10 държави, които са извън Европейския съюз.

При сравнително слаба активност протича гласуването за евродепутати в Москва. До обяд от правото си на глас се възползваха няколко десетки български граждани, които работят и учат в руската столица. Изборният ден започна в 6,00 ч. и ще приключи в 19,00 ч. местно време. Избирателната секция на територията на българското посолство в Москва е единствената разкрита за тези избори в Русия. Предварителният интерес към евроизборите беше сравнително слаб, тъй като едва 22 души подадоха заявления за гласуване. Очакванията са до края на изборния ден в руската столица да гласуват между 100 и 200 избиратели, което е по-малко в сравнение с последния предсрочен парламентарен вот. В следобедните часове в московската секции ще гласува българският патриарх Неофит и придружаващата го делегация, която от петък е на официално посещение по покана на Руската православна църква. Коментирайки евроизборите, руските медии акцентират върху острата борба между най-големите фракции на социалдемократите и консерваторите, от изхода на която до голяма степен ще зависи каква ще бъде вътрешната и външната политика на ЕС.

В Истанбул вотът за евродепутатите започна навреме и протича нормално. Разкрита е една избирателна секция поради това, че само 26 души са се регистрирали да гласуват.Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов информира,че досега са гласували 15 души. Българските изселници в Турция не гласуват на евровота. Според закона за уседналост изселниците, които живеят в страна, която не е член на ЕС, каквато е Турция, нямат право да гласуват на евроизборите, поради което бяха заличени от избирателните списъци около 185 хил. изселници, които са и български гласоподаватели.

В изборния ден имат право да гласуват и български граждани, които не са се регистрирали предварително. Те попълват декларация на място, в която декларират, че отговарят на условията на Изборния кодекс - през последните 6 месеца са регистрирани по местоживеене в България.

В Съединените щати е открита една секция, която се намира в Ню Йорк. Сънародниците ни в САЩ могат да гласуват, като условието е да имат регистрация и постоянен адрес в България или друга страна от Европейския съюз. Консулът ни в Ню Йорк Любомир Грънчаров пояснява: Разликата от националните избори е това условие за уседналост, т.е. да са живели най-малко през последните три месеца в Република България или друга държава – членка от Европейския съюз.

Грънчаров допълва: До момента са регистрирани 26 човека. Всички те са се регистрирали електронно на страницата на Централната избирателна комисия в интернет. Тук на място нямаме подадени заявления лично или по пощата, каквито са другите две изисквания за предварителна регистрация. Това е единствената секция в Съединените щати – в Ню Йорк, така че, който отговаря на изискванията, е добре дошъл да дойде и да упражни своето право на глас.

Единствената секция в САЩ отваря врати в 6 часа сутринта местно време, или 13 часа българско, и затваря в 19 часа.


Информацията е на кореспондентите на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!