Владимир Уручев: Резултатът от евроизборите е вот на недоверие към кабинета на Орешарски

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ е категоричен победител, при това – с огромна разлика между първия и втория. Политиката на правителството и неяснотата около това кой управлява доведе до подчертано гласуване в полза на политическите сили, които са опозиция, каза в „Преди всички“ Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ.

Според Уручев резултатът от гласуването трябва да бъде разчетен като вот на недоверие към правителството. Очаквам много сериозни размествания, те могат да бъдат предприети от управляващите, от опозицията, а така също и от гражданското общество, каза Уручев.

Той отбеляза, че ЕНП е най-голямата партия в ЕС, най-добре представената в Европарламента – с 211 гласа. В сравнение с предишните избори беше очаквано да има спад, но трябва да се има предвид, че и парламентът е с по-малък състав – 751 души.

Десантът на евроскептиците също не е изненада, но това е и най-голямото предизвикателство пред проевропейските политици. Няма да е лесна работата в ЕС, когато има цяла политическа група, която въздейства върху провеждането на всички европейски политики.

Смятам, че честният път е кандидатът на най-голямата политическа сила е да бъде бъдещият председател на Еврокомисията.

Мисля, че сегашното правителство е нелегитимно да номинира следващия български еврокомисар. Това би било поредната несправедливост, смята Уручев.

Той отказа да прогнозира втори мандат на Кристалина Георгиева, но подчерта, че се справя блестящо и е много достойна кандидатура.

Интервюто на Силвия Великова с Владимир Уручев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!