Антиимигрантската ЮКИП спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антиимигрантската ЮКИП спечели изборите за Европейски парламент във Великобритания. Убедителният резултат ще даде на партията на Найджъл Фараж не само по-силен глас в Брюксел, но я превръща и в сериозна политическа сила на Острова.

По-късно днес предстои да бъдат обявени резултатите от гласуването в Шотландия, Северна Ирландия и Лондон – последните три от общо девет големи избирателни райони в Обединеното кралство.

Но и без тях е вече ясно, че ЮКИП ще има най-много представители сред 73 британски евродепутати. На някои места подкрепата за антиевропейската организация е скочила с близо 17%.

Новите резултати само ще внесат яснота кой е на втора позиция – опозиционните лейбъристи, които също бележат голям напредък в сравнение с предишния вот за европарламент, или Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън.

Колационните партньори на консерваторите, либералдемократите, смятани за най-проевропейската британска партия, са се представили най-зле от парламентарните сили. Те бяха изместени от Зелените и са на пета позиция.

Успехът на ЮКИП идва след много доброто й представяне и на местните избори, които се проведоха миналата седмица заедно с европейските. На тях тя се нареди на трето място, като сериозно увеличи броя на общинските си съветници.

Наблюдателите на Острова посочват, че партията, която през последната година водеше активна кампания срещу имигрантите от България и Румъния, вече има реални шансове за първи път да вкара депутати и в парламента в Лондон на общите британски избори догодина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!