Световното в пари: Най-разточителни са американци и китайци

Най-много пари са похарчили зрителите на мача на откриването мегду Русия и Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Visa, която е официален партньор на ФИФА за Световното първенство по футбол, оповести колко пари са похарчили зрителите и туристите в първите дни на шампионата. Според данните най-разточителни са били туристите от САЩ, Мексико и Китай, а най-малко да харчили поданиците на Кралство Тонга.

В Москва от началото на първенството притежателите на карти Visa са похарчили 1,7 млрд. рубли (около 24 милиона евро). В Петербург с карти са платени 506 милиона рубли (близо 7 милиона евро), в Сочи – 104 милиона рубли (1,4 млн. евро), в Казан – 71 млн. рубли (около 1 милион евро), в Екатеринбург – 48 млн. рубли (660 000 евро).

Данните са за дните от 14 до 18 юни.

Чуждестранните туристи най-често са плащали с карти хотелски услуги, дрехи и кафе, а средната транзакция е 3575 рубли (близо 50 евро). Почти всяка пета транзакция е извършена с безконтактна карта.

Що се отнася до разходите, направени на стадионите, на които се играят мачове от Световното първенство, най-много пари са похарчени на московския „Лужники“  - 139 млн. рубли (1,9 млн. евро). От тези 139 милиона чужденците са похарчили 71 млн., а руснаците – 68 милиона.

Най-често на стадионите с карта са се купували храна, напитки и сувенири.

Най-много картови плащания са направени по време на мача на откриването, игран на „Лужники“ в Москва, между Русия и Саудитска Арабия, който е бил гледан от зрители от 123 страни. Зрители от 116 държави пък са гледали мача Германия – Мексико, игран също на централния стадион в руската столица.

Повече от половината от плащанията на „Лужники“ са извършени безконтактно, показват данните на Visa.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!