Мая Манолова: Разпоредбите на Изборния кодекс не са изненада. Направих всичко възможно хуманитарният проблем на хората с протоколите да бъде разрешен

Изтърпелите всичко това в "Арена Армеец“ трябва да бъдат компенсирани с допълнително възнаграждение и още един почивен ден

Снимка: БГНЕС

По повод вчерашната ситуация в зала "Арена Армеец" – хаос и изнервени чакащи членове на секционни комисии, във връзка с предаването на изборните книжа и протоколи от местните избори в неделя, националният омбудсман Мая Манолова (и активен автор на Изборния кодекс) изрази своята позиция и разяснения в ефира на Радио София:

Изборният кодекс позволява Общинските избирателни комисии да наемат експерти и специалисти – колкото са им необходими – в рамките на изборната кампания и в самия изборен ден.
ОИК-София е поискала и ЦИК ѝ е разрешила наемането на 136 експерти за подпомагането работата на комисията в деня на изборите. Как ще бъде разпределена работата между тези специалисти, зависи изцяло от комисията.

Очевидно вчера забавянето с приемането на изборни книжа и протоколи се породи от малкия брой хора, ангажирани с този процес.

Направих всичко възможно да играя ролята на посредник между ЦИК, ОИК и министър Томислав Дончев.
Не е рационално, не е нормално да бъде раздуван съставът на ОИК, чиито членове получават допълнителни възнаграждения за целия 4-годишен мандат на Общинския съвет в София.

Експертите могат да помагат по сверяване на протоколите, проверки за грешки и отстраняване на пропуски – тези хора са избрани заради опита и компетентността си.

В "Арена Армеец" лично аз вчера предложих включване на повече експерти към членовете на ОИК, а ако нямат достатъчно експерти – да се възползват от специалистите на ЦИК.

Няма да участвам в търсенето на вина сред институциите.

По правилата на този Изборен кодекс бяха проведени два избора – европейски и парламентарни, и те минаха гладко. Едва ли разпоредбите на Кодекса са изненадали някого.

Заради изтърпяното в извънредната ситуация, хората стояли толкова часове в зала "Арена Армеец", трябва да бъдат компенсирани с допълнително възнаграждение и още един почивен ден. Те проявиха стоицизъм и отговорност въпреки условията им на работа. Вчера направих всичко възможно техният хуманитарен проблем да бъде разрешен, каза в заключение Мая Манолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!