Каракачанов: Борисов направи достатъчно, за да предизвика негативен вот срещу себе си

Снимка: БГНЕС
Българският народ има вече много сериозно патриотично представителство. Нашата първа голяма победа вече е постигната – уникалното по мащаба си обединение на патриотични сили в България. Това каза пред журналисти Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който изтъкна, че бъдещето е в търсенето на общото.

Кандидатът за президент Красимир Каракачанов обеща, че патриотите ще изненадат социологията: 

Тази коалиция, както казахме още в началото, не е само за президентските избори. Тя продължава, защото в хода на самата кампания ние обиколихме някои места и по два пъти. Започнахме в Пазарджик и свършихме в петък в Пазарджик. Ходихме два пъти в Русе, ходихме на много други места по два пъти. Това, което видяхме в очите на хората, беше една надежда, че наистина в България политическите формации започват да си подават ръка и да работят заедно. Повярвайте ми, тепърва ще видите какво означават обединените патриоти, за които няма ляво, няма дясно, няма Русия, няма Америка. Има български национален интерес.

На този вот направихме каквото можахме, но битката продължава, обобщи Каракачанов и допълни:

Патриотизмът умира, но не се предава. Продължаваме напред и повярвайте ми, че в скоро време България ще бъде различна.

Ние искаме да освободим българския народ от догмите, че няма алтернатива, че непременно трябва да слушаме някой голям чужденец - било от изток, било от запад, да ни казва какво да правим със собствената си съдба и нашия живот. Искаме да освободим българина от циганската битова престъпност, която някои партии купуват и пред която си затварят очите в името на това да си пълнят урните с гласове. Искаме да освободим България от купения етнически вот.

Явор Нотев допълни:

Нито един глас, пуснат за Обединените патриотични сили, не е изгубен, защото не сме забравили какво говорихме с вас при срещите лице в лице, очи в очи, не сме забравили нашите обещания, не сме забравили ангажиментите, които поехме.

Волен Сидеров допълни, че в настоящата ситуация има нужда от умни, разумни действия и обеща обединението да продължи по същия начин – разумно, отговорно, държавнически. Той допълни, че формациите ще търсят общо присъствие в следващия парламент.

Румен Йончев от „Народен съюз“ допълни, че изборите са родили един нов, незаобиколим фактор в българската политика, стабилизиращ фактор и гледа на новия формат далеч в бъдещето.

Каракачанов заяви, че кандидатите за президент, достигнали балотажа, трябва сами да убедят избирателите на патриотите, че ще защитават техните интереси:

За пръв път в политиката се върна идеологията. Гласовете на Патриотичния фронт са гласове на хора, които изповядват патриотичната или националистическата идеология. Вие как си представяте ние да се видим в ролята на чобани и да призовем хора, които са гласували от сърце и душа с нас да им кажем: „Гошо или Пешо е по-добър“. Ние сме спечелили сърцата и умовете на тези хора с много идеи, с идеята, че България е над всичко.

Запитан дали би посъветвал Борисов да не подава оставка, Каракачанов коментира:

Той направи достатъчно, за да предизвика един негативен вот срещу себе си, обяснявайки, че ако не спечели от първия тур, ще подаде оставка. Може би не е чел разказа Андрешко и не познава психологията на една част от хората в България, които винаги са готови да оставят бирника в блатото, като имат възможност, но грешката не е моя. Аз съм го чел този разказ, така че не мога да го посъветвам нищо. 

Според лидера на ВМРО, ако бъде въведена мажоритарна избирателна система, това изключително би улеснило големите партии и особено управляващите, както и олигарсите:

Мога да ви кажа поименно от Видин до Кърджали кой ще купи изборите. 240 малки многомандатни избирателни региона означават, че един депутат се избира с 8–9000 гласа. Когато имаш фирма, която ти осигурява корпоративен вот от 1000 гласа и купиш 3-4000 цигански гласа, мачът е приключил.

За много сигнали за изборни нарушения в европейската част на Турция сигнализира евродепутатът Ангел Джамбазки по време на пресконференцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!