Румен Радев и Цецка Цачева ще се състезават на втория тур на изборите

| обновено на 07.11.16 в 08:37

Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, и Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, ще се състезават на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Това сочат данните от обработени близо 45 на сто протоколи в районните избирателни комисии. Все още нито една от комисиите не е донесла документацията си в ЦИК.

При обработени 44,47% от протоколите първи по резултат е генерал Румен Радев с 25,93% на сто от гласовете. Следва го Цецка Цачева с 21,56 на сто, а трети е Красимир Каракачанов с 15,45%.

10,7 на сто получава Веселин Марешки, 6,2% има кандидатът на РБ Трайчо Трайков, а шестото място до този момент с 5,77% е Пламен Орешарски. С 3,48 процента седми е Ивайло Калфин, с 1,96% е Татяна  Дончева, 0,72 от процентите печели Жорж Ганчев. "Не подкрепям никого" са казали 5,8 процента от гласувалите.

Още информация от говорителя на комисията Камелия Нейкова:
За гласуването в чужбина са въведени 54,6 процента от протоколите. По тези данни с 25,67 процента е Румен Радев и Илияна Йотова и 22,02 процента Цецка Цачева и Пламен Манушев. Това са двете кандидатски двойки, между които ще се проведе балотаж в неделя.

Следващите след тези резултати Красимир Каракачанов и Явор Нотев  - 15,10 процента, Веселин Марешки - Петър Петров -  0,74 процента, Трайчо Трайков - Съби Събев - 6,14%, Пламен Орешарски - Данаил Папазов - 6,09%, 3,43% Ивайло Калфин - Любомир Халачев - 1,89%, Татяна Дончева - Минчо Спасов и другите резултати са под 1 процент, но все пак това са около 66 процента от обработените протоколи в страната.


За националния референдум, с уточнението, че всичко това, което казваме1 са междинни резултати, тъй като те в момента се превъвеждат в ЦИК с оглед тяхното потвърждаване. Към 7.45 часа тази сутрин тези междинни резултати за гласуването в националния референдум на територията на страната около 65 процента от протоколите показват, че в гласуването са участвали 2 307 761, но това число при всички случаи ще е по-високо, защото трябва да се добавят резултатите до 100 процента от гласуването в страната, както и гласуването извън страната, което в момента е в процес на обработване. Твърде е рано да говорим за някакви окончателни резултати. Може би в средата на деня ще имаме по точна информация
.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова подчерта, че нарушенията в изборния ден не са фрапиращи, замяната на членове на секционните комисии е създала проблеми. В чужбина е имало опашки и има оплаквания от неуспели да гласуват наши съграждани.

За ситуацията в София - последни данни от председателя на Общинската избирателна комисия Полина Витанова:

Ние приехме последната секция в район "Младост" около 6.00 часа сутринта. В момента, за да стане по-бързо приемането, не сме сканирали протоколите, в момента това се прави, вече са сканирани на около 80 процента, чакаме окончателните данни, след което ги оформяме в нашият протокол с резултатите и за да го предадем в ЦИК.

Приемането приключи в 6.00 часа сутринта за район "Младост". Всички СИК на район "Младост" и за избор на кмет за район бяха приети от ОИК.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!