Борисов: Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори

Цачева: Много е важно да знаем какво правим на втори тур, каква България искаме да видим

Снимка: БГНЕС

Предсрочни избори ще има, ако ГЕРБ загуби изборите след балотажа. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов след обявяването на резултатите от първи тур на изборите за президент и вицепрезидент. 
Ще изчакаме да видим крайния резултат. Мисля, че г-жа Цачева и контраадмиралът направиха доста добра кампания. Изненадват ме резултатите на реформаторите. Очаквах повече от тях.От тук нататък – мобилизираме максимум. Имаме една седмица за втория тур. При тази малка разлика, мисля че на втори тур имаме реални шансове да ги победим. Извадихме си поуки от някои места, където имахме по-слаби участия.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в централата на ГЕРБ.

Следващия понеделник, ако загубим балотажа, надявам се, че няма, отиваме на предсрочни избори, по-точно – ние излизаме от управлението.

Борисов заяви, че има фронт БСП – ДПС – ДСБ:

Много е ясен вече фронтът – БСП, ДПС, за съжаление ДСБ. Виждате – 14% от РБ са гласували за Радев. Имах такива сведения, че следобеда като се видяли, че губят – представянето на Трайков е повече от слабо, са започнали да гласуват нататък, което не им прави чест, но това си е тяхна работа. Ще търсим подкрепа от всички граждани, но най-вече от тези, които нямат представители на втори тур. ДПС и БСП вече играят заедно, така че автоматично отпадат от тези, с които бихме говорили.

Борисов заяви, че ГЕРБ е първата политическа сила на първия тур и няма повод за оставка преди втория тур:

Безспорно имаме най-силния резултат! Кой е кандидатът на БСП? Те могат да подкрепят който си искат. Това не е БСП, а е инициативен комитет. Въпреки всичко, понеже имаме морал, дори да има инициативен комитет по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват и да понесат цялата отговорност. Ние им оставяме държавата в перфектно състояние.

Премиерът е категоричен, че победа на втория тур означава, че управлението е стабилно. В парламента инициативен комитет ли ще управлява следващия мандат, попита реторично той.

Г-жа Цачева е най-подготвеният кандидат. Във всяко едно отношение, като президент, тя е по-подготвена от РадевХората трябва много добре да си дадат сметка през тази седмица, че следващото управление ще е БСП – ДПС, повече от ясно и категорично.

Борисов коментира, че ще търси подкрепа за балотажа сред другите партии с изключение на ДПС и БСП, но коментира високия резултат на обединените патриоти така:

Патриотичният фронт даде такъв резултат, защото говорят неща, за които знаят, че няма да станат – с ракети ще нападат Турция, ще стрелят по границата с водни оръдия, неща, които в Европа въобще няма как да се случат. Но това явно, особено, виждате, в Харманли, в тези градове хвана много избиратели.

Кандидатът за президент Цецка Цачева коментира предварителните резултати така:

Това, което е ясно към момента от предварителните данни е, че ще има, със сигурност, балотаж на втори тур. Разликата е около 1%. На първия тур гражданите имаха възможност да избират между няколко кандидати. Много е важно обаче да знаем какво правим на втори тур. Каква България искаме да видим? Дали България, изолирана от международната общност, със спрени еврофондове, отново с партизанщина и корупция – неща, които познаваме от управлението на БСП тогава, когато се добере до властта?! Или една България, която е уважавана, чийто глас се чува в европейските институции и която разчита на европейската солидарност?! Аз съм убедена, че гражданите на България през тази седмица много трезво ще оценят каква е ситуацията. Затова както по време на кампанията, така и сега, се обръщам към всички българи граждани, които не желаят БСП и ДПС отново да правят експерименти с българския народ и с българската икономика, с бъдещето на нашите деца.

Цачева благодари на всички, които са дали своя глас, и допълни:

Вярвам, че е възможно до края на окончателното обявяване на резултатите, те да бъдат с друга посока. Активните хора на България излизат да гласуват обикновено след 15.00-16.00 часа. Искам да призова за втори тур всички граждани, които помнят тоталитаризма… 

Благодаря на младите, активните хора, които и сега съм убедена, че са гласували разумно. Те са нашата естествена среда. За тях ние от ГЕРБ до момента сме правили така, че да се развива средният, малкият бизнес, да върви икономиката напред. Това го видях в кампанията от гражданите, до които имах възможност да се добера. Всякакви други манипулации и страхове, които се всявали сред гражданите, няма как да се случат. 

Запитана дали вторият тур ще бъде "всички срещу Цачева", тя отговори:

То как беше първият? Аз останах с впечатление, че това е за първия тур! 

Борисов завърши с думите:

Следващия понеделник ще подадем оставка, ще се съберат всички и ще си управляват като с Орешарски. И Сашо Диков ще е доволен! Така че до понеделник една седмица ще изтърпи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!