192-ма души са гласували в секцията в Отава, няма недействителни бюлетини

Снимка: Биляна Николова

По официална информация на българското посолство в Отава, изборният ден в канадската столица е протекъл спокойно – без натрупване на опашки, като времето за чакане за гласуване е било до 5-10 минути. Общо 192 души са гласували в секцията, като няма недействителни бюлетини.

 В някои секции имаше голямо натрупване на избиратели през по-голямата част на деня.

През целия ден пред избирателните секции в Торонто – в предградието Брамптън и в сградата на Генералното консулство на България в източната част на града – се виеха опашки. Най-голямо струпване на избиратели в сградата на консулството се наблюдаваше по обед между 11 и 14 часа, като в пиковите часове гласоподавателите чакаха между 2 и 3 часа да упражнят правото си на глас.

За БНР гласоподаватели в избирателните секции в Торонто и в Брамптън коментираха значимостта на изборите и организацията на изборния ден:

Според мен тези избори, както и всички други избори между другото, са важни, защото това е може би единственият начин за нас, като граждани на България, да направим нещо, с което евентуално да променим неща, които не ни харесват в България. Според мен беше важно да се избере президент, който ще представлява цялата ни страна, колкото и да бяхме разделени около това.

Мога да кажа, че според мен, може би умишлено или неумишлено, или някой изобщо не си е давал сметка какво представлява една секция, но една секция чисто математически не може да обслужи толкова много хора. Ако отваря в 7:00 и затваря в 20:00, колко физически трябва на един човек, за да мине през тази секция, да му обяснят каквото му обяснят, да му запишат данните, да влезе, да гласува и да излезе.

Според мен организацията беше добре, просто имаше законови пречки пред това хората да гласуват бързо. Защото всичко беше направено както трябва, имаше указателни табели, имаше доброволци, които раздаваха формуляри още на входа, така че да спестят на хората време в чакане. Но според мен най-добре и разрешението ще бъде да дойде електронно гласуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!