Психологическото предимство на Радев е капитал за балотажа

Снимка: БГНЕС

С пътя на референдума от неговия замисъл, през високата активност на участие и ефека, който ще има в пренареждането на политическия пейзаж - с тази тема започва разговорът ни с политолога и изборен експерт Димитър Димитров.

Димитър Димитров: Повечето експерти, с които съм се консултирал и самата моя експертиза показва, че няма да достигнат 50 500 гласа, за да се премине онази бариера от броя на гласувалите на последните парламентарни избори. Знаем, че тя е 3,501 милиона гласа. Това означава, че трите въпроса, така както са разгледани, ще бъдат внесени в Народното събрание и не по-късно от три месеца то е задължено да ги включи в дневния ред и да вземе някакво решение.

Радио Пловдив: Така или иначе имаме висока активност за референдума, като че ли малко неочаквана дойде тя, в същото време голям процент категорични отговори „да” и на трите въпроса – над 70 % средно.

Димитър Димитров: Напротив, изложени така в най-опростената и популистка форма силно подканя да се каже „да”, тъй като ясно е, че субсидиите, които получават партиите, бюджетните имам предвид, са особено големи, те са повече или по-големи отколкото партиите могат да изразходят в рамките на една финансова година и факт е, че някои от партиите имат депозити, формирани на базата на тези субсидии. И има голям въпрос и големият въпрос е защо трябва да даваме пари от бюджета, за да се слагат на депозит. Ако трябва да финансираме партийната дейност логиката на бюджета е такава, че в края на годината всяко бюджетно предприятие трябва да уравни своята сметка и да върне в бюджета това, което не е изразходило, обратно да получи дотации и т. н., разсрочване на договори или други неща. Това на се случва с партийните субсидии, те се разгледат като разполагаем доход, а иначе бихме казали джобни пари, т. е. пари за харчене. И това не е съвсем добре.

Радио Пловдив: Да ви попитам обаче изненадан ли сте от резултатите на първия тур на президентските избори и тази първа загуба от страна на ГЕРБ?

Димитър Димитров: Аз погледнах това, което в момента е излязло на сайта на ЦИК и се отнася към 44 – 45 % вкарани протоколи. Да, нещата изглеждат много различни, защото е в два района, но трябва да изчакаме, защото там, където разликата е от един процент нещата могат да се обърнат, но въпреки всичко ГЕРБ не е доминираща, ако искате хегемонна сила в изборите. И това е наистина първата загуба в национални избори от 2007 г.

Радио  Пловдив: Очаквате ли следващия понеделник Бойко Борисов да подаде оставка?

Димитър Димитров: Не мога да кажа. Въпросът ще бъде актуален, силно ще се обсъжда, ще има нещо като натиск, вероятно Цецка Цачева да не успее по някакъв начин да се справи с изборния резултат на втори тур, обръщам внимание, че изборите на втори тур ще бъдат решени от един доста пъстър конгломерат от гласоподаватели, които са гласували за ДПС, за Марешки, разбира се и за Патриотичния фронт, както нататък  всички да не ги изброявам. Но те като цяло са получили повече гласове отколкото двамата кандидати.

Така че ние се намираме в ситуация, в която знаем от евентуалните половина участници на втори тур как ще се разпределят предпочитанията – едва на половината, а останалата половина ние ще трябва да почакаме да излязат някакви изследвания и т. н., но това, че ген.

Радев ще бъде първи, да кажем в рамките на два и половина – три процента ще изпревари Цецка Цачева. Това е огромно предимство - психологическо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!