Арман Бабикян: Десните нямат структура, която след разпореждане би могла да се задейства в определена посока

Снимка: Ивайло Михайлов

Това, което се случва, е може би стъпка към това - нещата да си дойдат на мястото. Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ PR експертът Арман Бабикян в коментар за резултатите от изборите и уточни:

Вероятно наказанието, което българският народ отправи към ГЕРБ и към кандидатурата им Цецка Цачева, е ясен знак, че демократите в десницата дават лош знак за едноличното управление на ГЕРБ в България. Това означава, че тук въпросът за ляво и дясно може би е важен, но първият въпрос е свързан със съдбата на държавата и нацията. Когато съдбата на държавата, а този въпрос е в центъра на една президентска кампания, е свързана с недемократично управление, в генезиса си, въпросът с това кой е ляв и десен отива на второ място.

Според Бабикян договорът за Реформаторския блок е имал „срок на годност“, който е изтекъл в полунощ, и няма неяснота относно бъдещето на формациите в него. Той коментира и срещата на Цачева с представители на блока, в която ДСБ не участват:

Ако това е електорален поглед на РБ, то една доста скромна част от него присъства на тази среща, тъй като броят партии не съставлява броя гласове. Оттам нататък вероятно ще има отчаяни призиви на тема „ляво – дясно“, членство в Европейската народна партия и  така нататък. Мисля, че тези стари песни вече са изтъркани шлагери, които не вършат никаква работа пред електората. Може да убедят или склонят някои от лидерите, които са зависими от Борисов в МС, но е много трудно, да не кажа невъзможно да агитират симпатизантите им, за да постъпят по определен начин. Това не са партии сравними с организацията, например на ДПС, които имат достатъчно организирана и ясна структура, която, след вертикално разпореждане, би могла да се задейства в определена посока. Тези партии нямат подобна способност, нито желание.

Бабикян не очаква призивите „да спрем комунистите“ да предизвикат електорално движение. 

Стана ясно в рамките на кампанията, че много от реперните индикатори между Радев и Цачева съвпадат. В рамките на кампанията, когато заявиш, че човешките права могат да бъдат потъпкани в рамките на някакъв неясен държавен интерес – нещо което г-жа Цачева открито заяви по телевизията …. включително и външнополитически репери – желанието ѝ да свали санкциите над Русия заради нейната агресия в Източна Украйна и Крим, мисля че бяха ясни доказателства, че бившият член на БКП Цецка Цачева не представлява нормалното, демократично, автентично дясно.

Бабикян оцени представянето на Трайков като достатъчно добро на фона на коалицията, която го е издигнала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!