Мира Радева: Царят беше гол още в началото на годината

Мира Радева
Снимка: БГНЕС

Любопитство е единственото усещане на две 18-годишни момичета от Гимназията по икономика в Благоевград, които вчера гласуваха за първи път. За да се опита  да направи този ден специален за тях, ги придружаваше любимата  им учителка. В ромската махала в същия град, час преди края на изборния ден, нямаше и 30 процента гласували, защото хората са разочаровани от обещанията, а мотивация за изборите не е имало, обясни Мария Пискулийска – председател на изборни комисии от 27 години. Тя пази спомен от първите години на демокрацията, когато най-задълбочена политическа осведоменост са демонстрирали пациентите от психиатрична клиника близо до областния град, всички – млади хора. 

За предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" социологът Мира Радева коментира репортажа:

Такива гласове чуваме всеки ден и те са много ясно доказателство, че българският избирател, българският народ поставя една диагноза на настоящата политическа система, на отношенията в това общество. Тази диагноза не е позитивна. Необходима е сериозна промяна. Заради това, струва ми се, голяма част от младите хора се идентифицират с референдума.

Българинът е много активен политически, противно на това, което непрекъснато се внушава, включително от медиите, категорична е Радева, която обясни:

На всеки избор казваме: "Българите не гласуват", защото се базираме на едни листи, които не са верни. От самото начало изборният процес е поставен върху фалшива основа. Ето, слушайки тези хора, които казват: "избирателите намаляват". Да де, но намаляват по каква причина? Защото нямат интерес към политиката, или защото въобще не са в страната и нямат физическата възможност да присъстват на тези избори. Колкото до организацията, факт е, че преди няколко години, ако не са 2, беше сменен изцяло съставът на комисиите и влязоха много млади и неподготвени хора. Аз го видях и в нашата избирателна секция. Там просто имаше едно буткане, не могат да работят с по двама-трима човека едновременно, което преди не се случваше. Изчакват един по един, въпреки че в комисията са 5-6 души и биха могли едните да се заемат с един човек, следващите – със следващия.

Според Радева мълчанието на социолозите през последната година не е типично за професията поведение, а слабият резултат на Цачева в изборите е бил предвидим:

Ние имаме едно проучване от февруари, което много ясно показа, че личностовият потенциал, тоест потенциалът на личностите в ГЕРБ, на лидерите, включително на Бойко Борисов, е доста изчерпан. Това беше ясно още през февруари. В този смисъл аз нямах никакъв проблем да предвидя този резултат, защото го видях още и го коментирах, още когато имахме тези данни. На фона на това буквално в последния месец вече изведнъж излязоха едни данни, които показаха, че царят е гол. Царят беше гол още в началото на годината, както казах.

Радева не очаква промяна в нагласите на избирателите за втория тур на изборите:

Достатъчно е да си припомним казуса "Петър Стоянов срещу Георги Първанов"! Когато в обществото има настроение да даде сериозен урок на управляващите, то винаги го прави. Дори при по-близък резултат или по-голям резултат в полза на Цецка Цачева много ми е трудно да си представя, че могат да се обърнат нагласите в нейна полза.

Цялото интервю на Емилия Антова с Мира Радева и репортажа на Кети Тренчева ще откриете в звуковите файлове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!