Огнян Минчев: Балотажът не е предрешен

Важно е дали на балотажа Радев ще запази безусловно протестния вот от ъглите на политическото пространство, отбеляза политологът

Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

Три основни политически групи избиратели ще определят резултата от балотажа за президентските избори, който далеч не е предрешен. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" политологът Огнян Минчев

ДПС ще подкрепи Румен Радев, защото победа на Радев е част от процеса на преобръщане на политическото пространство в посока лявоцентристко управление. При патриотите, чието електорално влияние бележи сериозен ръст, трудно ще бъдат взети единни решения – както "за" Радев, така и "за" Цачева, гласи анализът на Минчев: 

Трудно ще бъде да бъдат взети гласовете на националистите за кандидат, който открито разчита на подкрепата на ДПС, т.е. за Радев. От друга страна, тези избиратели имат и резерви към Цачева.

Друга решаваща група гласоподаватели, според Минчев, са избирателите на Марешки, който след впечатляващия си резултат направи предпазливи анонси, че ще подкрепи Цачева на балотажа:

Надеждата на ГЕРБ е, че Реформаторският блок, в каквото и състояние да е, ще направи необходимото голяма част от подкрепилите Трайчо Трайков да подкрепят Цачева на балотажа.

Политологът акцентира върху протестния вот от ъглите на политическото пространство в полза на Румен Радевкато вот срещу статуквото и отбеляза, че е важно дали той ще се запази за балотажа като безусловна подкрепа за Радев.

Въпросът на деня е защо се получи този изборен резултат, доста далеч от очаквания. Едно от обясненията е сериозна грешка в номинацията, допусната от върха на ГЕРБ, посочи още Огнян Минчев, според когото публичната политическа харизма на Цецка Цачева не е достатъчно висока, за да привлече достатъчно гласове. Отделно от това по думите му българите са много чувствителни относно нарастващата концентрация на власт в ръцете на Бойко Борисов:

Опитът да се номинира послушен президент изпрати сигнала, че Бойко Борисов се стреми да контролира пряко и президентството. Всеки подобен опит за свръхконцентрация на власт бива наказван.

Ако загърбим специфичните неща, свързани с ГЕРБ и неговото ръководство, се намираме в средата на мандата, изтъкна Минчев, за когото кризата на преполовения мандат е най-външният кръг на изборния резултат за ГЕРБ:

Това е кризисна точка, в която правителството губи част от благоразположението на медиите и обществеността и бива идентифицирано със статуквото.

Част от обяснението на изборния резултат от първия тур според Минчев се корени и в добре режисираната кандидатура на генерал Румен Радев като независим кандидат с непряка връзка с БСП:

Този подход свърши работа поне на първия тур, но той е доста илюзорен, той е неверен. Радев няма политическа история. Ако ГЕРБ не съумее да покаже илюзорността на тази визия, това ще остане за сметка на ГЕРБ.

Няма негласна уговорка между ГЕРБ и БСП, смята още Минчев. По-рано днес Георги Първанов заяви, че се създава впечатление за уговорен мач между ГЕРБ и БСП.

Предвид насипното състояние на РБ, резултатът на Трайчо Трайков е много добър атестат за самия него, предвид това, че той успя да заобиколи вътрешните раздори в Блока, коментира още Огнян Минчев. Според него, ако не подкрепи Радев на втори тур, Първанов ще се самоотстрани от лявото политическо пространство.

Всички детайли от анализа на Огнян Минчев ще чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!