Добромир Живков: Протестният вот ограничава прилива на гласове за Цецка Цачева

Снимка: БГНЕС

Изгледите Румен Радев да спечели втория тур на президентските избори са по-вероятни, макар че не бива да се подценява евентуална вълна на мобилизация сред гласоподавателите на ГЕРБ. Има известен прилив към Радев именно от гласоподаватели на ГЕРБ, които не вярвам във втория тур да променят своето гласуване. Това коментира пред "Хоризонт" социологът от агенция "Маркет линкс" Добромир Живков

Относно тезата, че преди балотажа Радев дърпа гласове от всички останали, а при Цецка Цачева тези възможности за преливане на гласове са по-ограничени, той посочи, че до голяма степен протестният вот малко или много затваря възможността за търсене на сериозен прилив на свежи гласоподаватели именно за ГЕРБ. 

Добромир Живков се спря и на призивите да не се гласува за Радев с антикомунистически аргументи:

Постановката „комунизъм-антикомунизъм“ винаги ще изплува при нас, защото не сме преминали докрай през този период да се разделяме на комунисти и антикомунисти. 

При патриотите има раздвоение на вота както спрямо кандидатурата на Радев, така и към кандидатурата на ГЕРБ, отбеляза още социологът. Относно позицията на Веселин Марешки в подкрепа на кандидата на ГЕРБ, Живков се усъмни, че протестният вот за Марешки може да бъде пренасочен по такъв начин. 

В анализа си за протестния вот Добромир Живков изтъкна, че протестният вот не само у нас е резултат от повсеместното разочарование от политическата класа. По думите му, това е вълна, която обхваща развития западен свят и не бива да се подценява: 

След финансовата криза се случи голямо разкъсване на доверието в представителната демокрация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!