Христо Панчугов: С евроатлантически клишета ГЕРБ няма да се върне в играта и да спечели изборите

Илюзията на десницата, че както и да управлява нейният кандидат, ще бъде избран, бе разбита брутално от гласоподавателите, смята политологът

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ загубиха спечелена кампания, а между двата тура от страна на загубилия кандидат ни сервират повече от същото. Това каза в предаването "Преди всички" политологът Христо Панчугов. Според него предвижданата обречена битка се е трансформирала в превърнала в неправилни послания, объркана и липсваща кампания и ненасочени към мобилизиране на собствения потенциал послания от страна на кандидата на ГЕРБ. Той определи резултата от първия тур като следствие на демонстрираната от ГЕРБ надменност спрямо тези президентски избори:

Вместо да чуем ново послание, което да мотивира отблъснатите и онези които не са гласували, започнахме да чуваме поредната доза клишета за евроатлантическата ориентация. Не мисля, че това е стратегията, с която ГЕРБ може да се върне в играта и да спечели тези избори.

Тази надменност, която ни демонстрират, оценката, която дават на собствените си избиратели, които едва ли не са направили нещо изключително глупаво от гледна точка на лидерите, не е начин да се спечелят предстоящите избори. 

Една от трагедиите на десницата в България, която е трайна за последните години е, че винаги се е вярвало, че няма значение какво причиняваме на собствените си гласоподаватели, няма значение как променяме обещанията, които сме дали, няма значение по какъв начин точно управляваме, понеже накрая ще издигнем кандидат, който е малко по-добър от останалите, неизменно ще спечелим. 

Тази илюзия бе разбира по един леко брутален начин от гласоподавателите и този урок трябва да бъде научен, заяви анализаторът. Той допълни, че е възможно да сработи механизмът от последните години да се гласува срещу кандидата на БСП, но не очаква това да е силна тенденция на предстоящия балотаж.

Според Панчугов Бойко Борисовдължи отговор най-малко пред собствените си избиратели защо бе издигната точно Цецка Цачева, която е неизбираем кандидат.

Подкрепата за Румен Радев дойде от силната мобилизация на левия електорат, той успя да убеди хората, подкрепящи другите леви кандидати, че той има по-големи шансове, каза още политологът.

Стана ясно, че избирателите на РБ не харесват това управление, те не искат тази формула да продължи, отбеляза Христо Панчугов:

Реформаторският блок отдавна е изчерпан от смисъл проект, отдавна е очевидно, че повечето от партиите вътре стоят, само за да усвояват политическата власт от управлението с ГЕРБ и отдавна е ясно, че няма друго, което да ги събира – нищо като политическа цел. 

В коментара си Христо Панчугов засегна и заявката на Радан Кънев за нов десен проект:

Сега този модел ще бъде повторен, за пореден път. Ще се използва резултатът на един от кандидатите за президент, за да се влее нова, свежа кръв и да се даде глътка въздух на хората, които искат нормална десница в България. Ще бъдат повторени всички грешки, които бяха направени с РБ. Логиката е обратната – логиката беше Радан Кънев да дефинира политическа цел, да даде смисъл хората да подкрепят един нов политически проект, вместо да изглежда като чакане на подходящия момент, в който да се намери извинение за напускане на РБ. Това няма да сработи. 

Според Панчугов е възможно да сработи механизмът от последните години да се гласува срещу кандидата на БСП, но не очаква това да е силна тенденция на предстоящия балотаж.

Цялото интервю на Силвия Великова с Христо Панчугов чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!