Румен Петков: Няма нито въпрос, нито проблем

Снимка: БГНЕС

Чрез вътрешнопартийното допитване показахме уважението си към интелигентността на нашите членове и към способността им в създалата се ситуация да намерят своето вярно решение.

Това е демократичният начин в една политическа сила да се вземе решението, което да даде възможност на нейните членове да са със самочувствието на участници във взимането на важните политически решения и да са със самочувствието на хората, които взимат пряко участие в правенето на политика. А и мисля, че по-добър акт от пряката демокрация днес много трудно можем да измислим.

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков. Запитан дали това не е начин АБВ да не подкрепи левият кандидат Румен Радев на балотажа, той отговори:

Нито става дума за обида, нито става дума за търсене на някакъв начин да заобиколим реалността. Реалността са нашите членове и ние искаме да покажем отношение към тях. Непотърсена подкрепа в случая ... и въобще много ясно, грубо заявеното намерение да не се води политически диалог е израз на лош тон от страна на ръководството на БСП, на лошо отношение към политиката, към политическите партии. Това е нихилизъм, който дава много сериозно влияние, съмнение върху това дали БСП вижда в политическите партии инструмент за решаване на политически въпроси или се търсят други, задкулисни средства. Ако БСП са целели да избягат от публичен разговор с ДПС, също не мога да го разбера. Не е редно, не е почтено да търсиш нечия подкрепа и същевременно да го правиш по един начин, който в очите на обществото няма как да не накъртва. Така че при нас няма нито въпрос, нито проблем. Ние сме се обърнали към нашите членове с молба да ни информират за това, което предлагат, и резултатите сме ги огласили.

Според Петков премиерът е малко позакъснял и далеч неизчерпателен с грешките, които изреди в управлението на ГЕРБ и даде за пример решението за ремонт на самолетите МиГ в Полша. Петков оцени като "груба грешка" и забавянето на строежа на АЕЦ "Белене".

Ако се замисли човек, ще види, че единствената договореност в тази кандидатпрезидентска кампания беше между ГЕРБ и БСП! Нима не е очевидно, че двамата кандидати целенасочено бягаха от публичен дебат с останалите участници. Не може двамата кандидати да се държат като булката беглец и да считаме, че няма договореност. Очевидно е, че имаше договореност и очевидно, тази договореност е със стремежа да се запази статуквото. Тя е печеливша, в личностен план, за  всеки от тях и от гледна точка на интересите на ГЕРБ и БСП, но аз не мисля, че е печеливша за обществото и това ще го видим след няколко месеца. Нямайте сериозни илюзии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!