Изборният ден в страната протича спокойно

| обновено на 13.11.16 в 13:07
Снимка: БУЛФОТО

В пазарджишкото село Нова Махала, където гласоподавателите са 1500 души, се съобщава за контролиран вот. Пред трите секции в селото представители на кметството давали указания как да се гласува.

Изненадващо, активността във Велинградска община е слаба – 8,5 процента. Това е най-малкият резултат в областта. В Сърница, където на предишния тур бяха първенци, са гласували над 15% от избирателите.

Без сигнали и жалби за сериозни нарушения протича изборният ден в общините на територията на Пловдивска област, където гласувалите към 10.00 часа са с 1,5% повече от първия  тур на изборите. Традиционно активността в пловдивския район "Централен" към този час е висока. Проверка показа, че в училище "Алеко Константинов" вече се образуват опашки, но изчакването не е продължително. Най-слабо посетени към момента са избирателните секции в район "Източен", част от който е и квартал "Столипиново". Гласувахме бързо, бяха категорични хората там, като отричат някой да им е повлиял при избора.

Една от партиите е подменила 36 членове на секционна комисия в Димитровград. В няколко секции възникна напрежение заради присъствието на двама председатели. Не е ясно дали подадените бюлетини ще бъдат законно отчетени. Повече от три часа от началото на изборния ден 15-а секция в Димитровград е с двама председатели, които оспорват легитимността си – Росица Чолакова, старият председател и Каньо Колев, новоназначеният. В секцията са гласували над сто души, които не знаят дали вотът им ще бъде зачетен като законов.

В Хасково  изборният ден в 39-а секция започна на тъмно без осветление заради повреда в електрическата мрежа. Гласоподавателите влизаха с фенерче в тъмната стаичка. Избирателната активност в региона е над 14%. Най малко се явиха пред урните в Стамболово - само 6%.

Избирателната активност е по-висока, отколкото на първия тур в област Бургас. До 10:30 са гласували 11 на сто от жителите на областта. В общините Царево и Приморско избирателната активност е най-висока – над 20 на сто. Според данните обаче в общините, където живеят предимно етнически турци, активността е необичайно ниска, под средната за областта. В областния център в Бургас до момента са гласували над 20 хиляди души. Изборният ден протича нормално, без сигнали за нарушения.

Вторият тур на президентските избори в Добричка област започна и протича нормално, информираха от Районната избирателна комисия. 172 086 избиратели в региона могат да упражнят правото си на глас на балотажа. По информация на Областна администрация Добрич към 10.30 часа гласувалите общо за областта са 21 286 души. Най-много са те в Добрич – 9966, а най-малко в община Крушари – 423-ма. Избирателната активност до този час е 11.51 процента. Общо 382 са избирателните секции в региона, като две от тях са подвижни. В 15 от секциите отново ще се гласува машинно. 11 от тях са в Добрич и по две в общините Балчик и Генерал Тошево. От Областната дирекция на МВР - Добрич увериха, че е създадена организация за осигуряване на добър обществен ред и сигурност при провеждането на втория тур на изборите. Служителите на звено "Български документи за самоличност" ще издават и в днешния ден удостоверения на граждани, които са изгубили или повредили личните си карти. Изборният ден в Сливенска област протича нормално. Още сутринта в 7.00 имаше хора, които чакаха да гласуват. Смятам, че е добра избирателната активност. Нещата се движат по същия начин, както при първия тур, сподели член на Секционна комисия относно активността преди обед.

Всичките 283 секции в област Кюстендил отвориха навреме. Само в няколко секции се е наложила промяна на членове от състава заради неявил се титуляр, съобщи председателят на РИК Красимир Петров. Над 135 000 са избирателите по списък. Над 11 хиляди са с двойно гражданство в Македония, Сърбия, Косово. Машинно гласуване ще има в 15 секции в областта, 11 от тях в град Кюстендил и по 2 в Дупница и Бобошево. В Кюстендил и Дупница с особен интерес се следи вотът в ромските квартали. В Кюстендил от три години секциите в квартал "Изток" са закрити по решение на общината. Около 5000 роми гласуват в 13 смесени секции в близките квартали на града.

Всички 237 секции на територията на Ямболска област са отворили навреме, изборният процес до момента върви без сериозни нарушения. В петте общини на областта право на глас имат 115 839 души. Според председателя на 20 секция до момента няма проблеми: Организацията е добра, потокът е по-равномерен. Задължителният вот или желанието води до урните избирателите в Ямбол? Трябва да се гласува не защото е задължително. Ако искаме да променим нещо, трябва да даваме гласа си. Искам да гласувам, чувствам, че така трябва да направя.

Първа жалба за неправомерна агитация пред избирателна секция в Кубрат постъпи в Районната избирателна комисия в Разград. Това стана в началото на втория час от изборния ден, започнал иначе нормално в района. Все още няма решение по основателността на сигнала. Миналата неделя гласоподавателите в Разградска област дадоха най-висока избирателна подкрепа за кандидат-президентска двойка, която не е сред претендентите на балотажа.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Андрей Борисов от ихтиманското село Пауново.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!