ЦИК: 27% е избирателната активност

| обновено на 13.11.16 в 14:33
Снимка: ЦИК

ЦИК съобщи нови данни за избирателната активност. Тя е 27 процента. Най-висока е активността в Смолян, а най-ниска в Кърджали.

10,59 % е избирателната активност към 10 часа. За сравнение – на първия тур тя е била 10,23%.

Към 10.00 часа избирателната активност в секциите, в които се провежда гласуване за кмет на район "Младост", е 10,88%. Това заяви за "Хоризонт" Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия.

Нейкова посочи, че до този момент в ЦИК са постъпили 7 сигнала за нарушение:

Една част от тях са свързани с това, че когато избирателят гласува и сгъне бюлетината на две, при пускане в избирателната кутия, тя леко се отваря. Избирателите се притесняват, че това разкрива тайната на вота им. ЦИК препоръчва на избирателя, освен да притисне добре там, където е прегъната бюлетината на две, непосредствено преди пускането ѝ в избирателната кутия, когато номерчето в долния десен ъгъл е откъснато от член на Секционната комисия и вече е поставен и вторият печат върху бюлетината, избирателят да я прегъне още на две и така да я пусне в кутията, за да е спокоен, че няма да се отвори и да се види неговият вот. Други два от сигналите са свързани с извършване на предизборна агитация в медии, но тези сигнали не са подкрепени с никакви доказателства, в момента се извършва проверка по тези сигнали. Има сигнали за това, че избирател не е допуснат да гласува по настоящ адрес, установено е, че той не е подал заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес и поради това правилно Секционната избирателна комисия не го е допуснала.

От гласуването в чужбина до момента няма постъпили сигнали за нарушения на изборния процес:

Проблем имаше с доставката на изборните книжа и бюлетините в Сан Франциско, като отговорността е на куриерската фирма, която е трябвало да извърши доставката. Реагирано е незабавно чрез Министерството на външните работи и ЦИК, каза Нейкова:

Бюлетини ще бъдат доставени от най-близката избирателна секция, тя е в Конкорд, където има достатъчен брой бюлетини, така че да може да се осигури гласуването и в тази секция. Останалите изборни книжа са отпечатани интернет страницата на ЦИК, помощните материали са осигурени на място, на място е осигурен и печат, чийто образец е изпратен по електронна поща в ЦИК и ние сме го одобрили, така че там може да се работи с този печат. 

Най-ниска избирателна активност е отчетена в Пловдив, където са гласували 6,24 процента, а най-високата към момента е в Хасково – 14,12%, след което следва РИК 26 в София Област, където избирателната активност е 13,81 процента. Това каза за "Хоризонт" Александър Андреев, говорител на ЦИК:

Не мога да кажа общата бройка на сигналите, които са подадени, но бих могъл да обобщя, че една част от тях се отнасят до упражняване правото на глас, а именно сгъването на бюлетината, което ние в сутрешните часове се опитахме да повторим. Избирателят, с оглед защита на тайната на неговия вот, след поставянето на печата и откъсването на отрязъка може отново да сгъне бюлетината, така че тя да не се отвори в Избирателната кутия. Другите сигнали са във връзка с недопуснати  избиратели, които са пожелали да гласуват по мястото им на пребиваване или настоящ адрес, без да са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Съгласно Изборния кодекс, те трябва да гласуват по постоянен адрес. Има и жалби, които са подадени във връзка с предизборната агитация.

Репортажа и интервюто на Таня Милушева от ЦИК можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!