Проф. Галунов: Първият тур дава най-автентичния вот на избирателя

През последните 25 години България натрупа доста сериозна практика в избора на президент. За цялата история на българския преход имаме няколко избора, които потвърждават теоретичните хипотези, каза за "Хоризонт"проф. Тодор Галунов – изследовател на избирателните системи, преподавател във Великотърновския университет, и допълни:

Принципно президентът се избира винаги в двойка, т.е. с вицепрезидента. В рамките на действащата избирателна система – на два тура, първият тур, който вече мина, е времето – и в теорията, и в практиката, в което всеки български гражданин може да гласува реално, по съвест. Т.е. той може да избира един от тези многобройни кандидати за президентския пост. В теорията се приема, че първият тур дава най-автентичния вот на избирателя, докато вторият тур, в условията на балотаж при двама кандидати, винаги има едно нещо, което наричаме "преливане на гласове", при които електоратът на някои от отпадналите кандидати подкрепя един от двамата кандидати на втори тур, но това вече е вторичното желание, т.е. това не е най-изчистеното политическо желание на гражданите.

Анкета на БНР показа, че повечето от запитаните не са доволни от това, че толкова много кандидати застават пред тях, тъй като това ги обърква и те не знаят на кого да повярват.

Според проф. Галунов обаче многообразието на първи тур не е лош вариант, тъй като именно това дава на гражданите избор, докато вторият тур ограничава гражданите между два варианта:

Теорията сочи, че между първи и втори тур най-важната работа, която трябва да свърши всеки от двамата кандидати, е да успее не само да укрепи собствения си електорат, но и по някакъв начин да убеди гласувалите за някои от отпадналите кандидати, че трябва да го подкрепят, че трябва да направят необходимия компромис. Разбира се, това са традиционните обещания.

Той обясни по-високата избирателна активност на балотажа не със задължителното гласуване, а с това, че по всяка вероятност предизборните щабове са успели да активират гражданите, които на първи тур не са гласували.

В звуковия файл можете да чуете анкета на кореспондента ни във Враца – Ива Антонова и интервю на Даниела Якова с проф. Тодор Галунов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!