"Алфа Рисърч": Румен Радев е новият президент с 59,7% от гласовете на избирателите

| обновено на 13.11.16 в 21:53



Румен Радев беше избран за президент на България. На балотажа той получи 59,7% от гласовете на избирателите. Неговият опонент - Цецка Цачева има 35,6%. С "Не подкрепям никого" са гласували 4,7%. Това сочат данните при 100% извадка на "Алфа рисърч". Денят на вота приключи при 50,5% избирателна активност.

На първия тур кандидатът, подкрепен от БСП, спечели 25,45%, кандидатът на ГЕРБ остана втори с 21,97%.

Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" поясни за "Хоризонт": 

Допълнителният вот, който привлича двойката Румен Радев - Илияна Йотова, идва в най-голяма степен от гласоподавателите на Пламен Орешарски и на Красимир Каракачанов – от тези, които са гласували за тях на първия тур. 92% от избирателите на Орешарски, които днес са отишли до урните, заявяват, че са дали гласа си за Румен Радев. 60 на сто от избирателите на Красимир Каракачанов, които са отишли до урните, също заявяват, че са дали гласа си за Румен Радев.

Цецка Цачева успява да привлече по-съществена допълнителна подкрепа единствено от гласоподаватели на Трайчо Трайков - 54 на сто от излезлите негови привърженици да гласуват днес са дали вота си за двойката на ГЕРБ.

Личността на Цачева не успя да мобилизира достатъчно сериозна мажоритарна подкрепа, коментира Петрова. Тя уточни, че резките позиции на ГЕРБ по време на кампанията също са мобилизирали хората, които не одобряват управлението.

–––

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. Завършил е Висшето военновъздушно училище “Г. Бенковски” в Долна Митрополия, Военната академия “Г. Раковски” и Военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ. Минал е през всички нива във военната авиация до командир на ВВС, но подаде оставка заради несъгласие с политиката на кабинета “Борисов 2” към военната авиация. Кандидатурата му за президент беше издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.