Димитър Димитров: Това е началото на края на ГЕРБ като управляваща партия

Петър Живков: Кандидатурата на Цачева много закъсня и не можа да се наложи

Снимка: capital.bg

Това е началото на края на ГЕРБ като управляваща партия в този формат. Никой не е очаквал, че ГЕРБ ще слезе под психологическата бариера от 1 милион гласа, което бе много лош индикатор и ясен признак, че кампанията и партията не са в кондиция. Този коментар направи политологът Димитър Димитров в края на изборния ден. За последен път пък БСП е имала над 2 милиона гласа след 2000 г. през 2001 година в полза на Георги Първанов, припомни Димитров. Той онагледи символично резултата от президентските избори така:

Пчелите в един кошер в един момент се настройват за роене. Създадена бе такава възможност за промяна, че част от пчелите (избирателите на ГЕРБ) отлетяха.

Димитров разчете в резултатите от вота наличието на анти-Борисов вот от всякакъв калибър.

В контекста на евентуалната оставка на правителството политологът попита ако кабинетът се оттегли кой ще внесе и защити пред парламента бюджет 2017. В политиката вече има много бързо износване, изтъкна още той.

Отчетохме заплахата с оставката като слабост, но и нейното забавяне може да се възприеме като такава, категоричен бе Димитър Димитров, като прогнозира предстояща критична седмица.

Отново пред "Хоризонт" социологът Петър Живков отбеляза, че голямата разлика в резултата между двамата кандидати за президент не е изненада. Според него тя идва от една страна от факта, че преди изборите е имало голяма група избиратели, които не са били решили за кого да гласуват, а изследванията са показвали, че едва 20 на сто от избирателите искат за президент жена.

Кандидатурата на Цецка Цачева много закъсня и не успя да бъде наложена, допълни социологът. По думите му е било допуснато да се натрупат много негативи около Плевнелиев и нежеланието да бъде избран нов президент, който да бъде „назначен“, също си е казало думата.

Живков определи заявката за оставка на кабинета като отчаян ход.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!