Борис Попиванов: С прословутата харизма на Борисов е свършено, не и с неговото политическо бъдеще

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Потенциал за създаването на нови политически проекти у нас има, тъй като основната част от политическите играчи все по-малко се възприемат като способни да овладеят ситуацията и да предложат работещи решения на все-по тежките проблеми, с които се сблъсква българското общество.

Това каза за „Хоризонт“ политологът Борис Попиванов. Голямото предизвикателство пред новоизбраният президент е да се превърне в обединител на нацията, допълни той и обясни разликата в подкрепата на двамата кандидат-президенти така:

Българското общество потърси промяна и я намери въплътена във фигурата на Румен Радев. Второто, което задължително трябва да се отбележи, е, че ГЕРБ загубиха тези избори. Сериозна криза се задава за партията ГЕРБ, макар че тя ще продължи да бъде важен и ключов участник в българската политика. Според мен, точното е да се каже, че на тези избори с прословутата харизма на Бойко Борисов е свършено, не с неговото политическо бъдеще, защото се показа, видя се, че той не може да прелива авторитет към други фигури.

Съвсем ясно е, че неговата дума не е достатъчна да бъде мобилизирана нацията и да избере президент. Той може да бъде много добър и много ловък балансьор между различни политически сили, може да сформира бъдещи мнозинства, кой знае, но вече не е тази персона, в която са фиксирани надеждите на хората и която хората са готови да следват във всяко отношение. Последната година от неговата управление беше показателна за неумението му да изпълнява тази роля с поредица от скандали и поредица от неубедителни ходове както на международната сцена, така и вътре в страната.

Попиванов отчете, че партиите имат огромна отговорност да не допуснат появата на нов мним месия на политическата сцена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!