Румен Радев: Доказахме, че избори се печелят с почтена кампания

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

За мен това е само началото. Това е началото на най-важната мисия в моя живот - да работя за сигурна, благоденстваща, мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението от миналото. Това заяви на първата си пресконференция новоизбраният държавен глава Румен Радев:

Водихме почтена кампания. Доказахме, че в България могат да се печелят избори с етична кампания. Водихме етична, смислена кампания и бяхме близо до хората. Слушахме техните болки и техните надежди. 

Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно, подчерта Радев. В рамките на политическата равносметка след президентските избори той благодари на гласоподавателите на ГЕРБ, ДПС, ПФ и други партии, които са го подкрепили, както и на българите зад граница, които са гласували за него.

Нямам партийни и лобистки обвързаности и обременености, декларира още новоизбраният президент. Той се надява в рамките на своя мандат да има добър диалог с президентите и на Русия, и на САЩ.

Запитан дали победата му се дължи основно на наказателния вот срещу ГЕРБ, Румен Радев обясни, че отчасти това е така, но отчасти се дължи и на етичната му кампания:

Играхме не само за цифри, а за доверието на българските граждани и това е най-важният резултат.

Много ясно казах, че като президент няма да деля хората на леви и десни, сини и червени, по техните религиозни убеждения и етническа принадлежност. Ще спазя тази своя дума.

Последните действия на Бойко Борисов не кореспондират с ролята му на държавник, защото съдбата на собствения му кабинет и на България са заложници на егото му, смята още Румен Радев:

Човек, който е държавник, трябва да може да надмогва егото си. Държавникът трябва да е готов да споделя властта.

Той (Бойко Борисов - бел. ред. ) не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира, а този тип поведение не е държавническо.

Цялата пресконференция на Румен Радев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!