ВНС трябва да реши дали депутатите, избрани мажоритарно, могат да бъдат и министри

Тома Биков: Беше изчерпана линията на позициониране на ГЕРБ като центристка партия

Поставени сме на ръба на спирала от политически кризи, смята съветникът на вицепремиера Бъчварова

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Има нова политическа ситуация, която прави невъзможно функционирането на управляващото мнозинство и това прави оставката на кабинета съвсем логична, заяви в ефира на "Хоризонт" Тома Биков – съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по коалиционните въпроси.  

След като няма управляващо мнозинство, няма как да има правителство, отбеляза Биков.

Според него причините за загубата на Цецка Цачева са комплексни.

Мисля, че беше изчерпана линията на позициониране на ГЕРБ като центристка партия, коментира още Тома Биков, като добави:

Според мен от тук нататък – и това е  една от поуките, които трябва ГЕРБ да си вземе, е бързо да избяга от политическия център и то в посока към консервативно патриотичния спектър на политическата система...

Идеологически той трябва да се позиционира като консервативна партия, ако иска да има успех, защото в природата си ГЕРБ е консервативна партия... тук не става въпрос да отива към една или друга формация... става въпрос, че ГЕРБ трябва да се идеологизира и трябва много ясно да застане в дясната част на политическото пространство.

Ако Борисов беше заявил по-рано, че РБ оказва натиск и изнудва кабинета, по-рано е щяло да се стигне и до предсрочни избори, смята Биков.

Според него идеята за правителство, подкрепяно от 4 политически сили, което да успее да прави дълбоки реформи, е нереалистична. Той даде пример с кабинета на Иван Костов, който е направил най-сериозните реформи, но е имал мнозинство със 137 депутати.

Борисов е отчел резултата от вота, така че българските граждани искат радикална промяна и затова е заговорил за Велико народно събрание, смята още Тома Биков. Той обаче подчерта, че при въвеждане на мажоритарната система у нас, трябва да бъде решен въпросът дали депутатите, които са избрани мажоритарно, може да бъдат и депутати. А това е въпрос, който може да реши само Велико народно събрание, напомни Биков.

Според него е необходимо да се върви към свикване на Велико народно събрание, защото в момента сме на ръба на спирала от политически кризи, които тепърва ще се развиват. Във връзка с това Биков прогнозира, че през следващата година не е изключено да има повече от едни предсрочни избори.

Цялото интервю с Тома Биков може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!