Боян Юруков: В чужбина видяхме същото, което се случи в България - много силен наказателен вот

Снимка: БГНЕС

Имаше много неясноти около Изборния кодекс, което създаде предпоставки за изкривяване на  резултатите от вота на сънародниците ни зад граница, смята блогърът Боян Юруков, който е част от българската общност в Германия. В ефира на "Хоризонт" той припомни проблемите при гласуването на първия тур в чужбина:

Наистина е факт, че много българи в чужбина нямаха възможност да гласуват, защото секциите бяха много далече или бяха толкова пренатъпкани... И много от тях традиционно се отказват от тази възможност (да гласуват - бел. ред.), защото не им се чака 3 или 4 часа в дъжда.

Юруков не е изненадан от резултатите в чужбина, където българите също са гласували почти по равно за двамата кандидати на балотажа:

Досега Западна Европа конкретно е клоняла повече на дясно, но видяхме абсолютно същото, което се случи в България - един много силен наказателен вот, който по някакво стечение на обстоятелствата в момента беше насочен в полза на един ляв кандидат.

Според Юруков българите в чужбина имат желание да участват в дебата за изборното законодателство у нас. Той отбеляза, че най-важно според него е да се стабилизира изборното законодателство и да се въведе електронното гласуване.

Цялото интервю с Боян Юруков чуйте от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!