Юрий Асланов: Очаква ни ожесточена надпревара за призовите места в НС

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

През последните 10 – 15 години хората не гласуват за програми и съдържание на послания, а за образи и за знаци. Публичните технологии наблягат на други неща и българските кампании показват същата тенденции. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Юрий Асланов по повод представянето на партийните програми и дебата между партиите.

Явно всички основни партии са си извадили поуки от случилото се на президентските избори в края на миналата година. Наблюдаваме, поне на вербално ниво, активността, вниманието в тези програми, от страна на ГЕРБ и на други партии. Прави впечатление силният завой наляво. Явно и те разбират, че това се котира, това се продава на политическия пазар и естествено е, че огънят се концентрира върху БСП, която стои по-автентично на левия терен от тях и представлява по-сериозен конкурент в областта на даване на леви обещания.

На свой ред БСП направи завой към национализма, към патриотичните послания, което също се подсказва от случилото се и случващото се като тенденция.

Асланов прогнозира ожесточена надпревара за призовите места, но е категоричен, че бронзовият медал е за Обединените патриоти.

На предстоящите избори като че ли ролята на десния избирател е отредена на наблюдател на процесите, на пасивен участник. Дясното пространство много се фрагментира. Реформаторският блок се разрои на части, а ние сме наблюдавали и такъв процес, че когато това се случва, обикновено десният избирател остава без представителство.

Интервюто с Юрий Асланов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!