ЦИК: Най-висока е избирателната активност в София-област - над 50 на сто

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Активността, в сравнение с предишните избори за парламент, е по-висока. До 17 часа най-висока е избирателната активност в София-област - над 50 %, в страната е 42,74%. До урните към посочения час са отишли 2 910 000 от имащите право на глас.

В Смолян 48 процента от хората в избирателните списъци са отишли до урните. Най-ниска активност се регистрира в Кърджали - 30,43 процента. 
Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев за жалбите, които постъпиха в ЦИК, и по колко от тях се е произнесла Комисията: 
Към настоящия момент те са около 97, като разбира се, основната чат от тях са свързани с нарушения на предизборната кампания и такива, при които имаме публикуване в интернет сайтовете на медии междинни резултати от социологически проучвания. В тази връзка и Централната избирателна комисия установи нарушения със свои решения по отношение на тези медии, за които бяхме сигнализирани, и ще бъдат издадени актове за установяване на административно нарушение.
За опашките в чужбина:
Бяха постъпили през деня такива сигнали, че има струпване на повече хора пред съответни секции. Разбира се, там, където е било необходимо, Централната избирателна комисия при разглеждането им дава своите указания с оглед да се осигури възможността на всички български граждани да упражнят правото си на глас и да се създаде нормален ред в избирателните секции, за да се гласува.
Дали след  20.00 часа ще  продължи изборният ден и къде?
Разбира се, в секциите, в които както в чужбина, така и в страната към 20.00 часа пред избирателната секция ще има хора, които още не са успели да гласуват. По силата на Изборния кодекс те могат да бъдат допуснати до гласуване, след като се установи тяхната самоличност от председателя и секретаря на съответната избирателна секция. Те се допускат до гласуване, но не по-късно от 21.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!