Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

| обновено на 06.07.22 в 17:38
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София
Снимка: Радио Кърджали

През 2021 година Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има възможност да опише своята идея по важна според него тема. Европейските граждани ще могат също така да видят какво предлагат другите, да коментират и да дават подкрепа за идеи.
Конференцията за бъдещето на Европа е нова форма и е едно от най-мащабните упражнения по демокрация. Идеята е във връзка с критиките към Европейския съюз, че не е достатъчно отворен към гражданите, че няма чуваемост на гражданите за техните проблеми. С тази платформа идеята е хората да могат да се обърнат към лидерите на Европейския съюз и да кажат - ето, ние искаме Европейският съюз да върви в тази посока, виждаме тези проблеми, искаме от вас тези проблеми да бъдат решени в най-скоро време. Идеята е да се чуе гласа на обикновения гражданин, каза за Радио Кърджали Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София.
Онлайн платформата е създадена, за да достигне до най-малките места и държави в Европа. В нея гражданите могат да изразят своите идеи, които са разделени в девет теми, например здравеопазване, миграция, ролята на ЕС в света. Хората мога да изберат своята тема и да напишат своята идея. Няма нужда да е нещо специално - просто могат да кажат: Ние искаме да има минимална работна заплата в Европейския съюз за всички. Или искаме минимален универсален доход за всички европейци, обясни Биляна Църноречка.
От началото на януари БНР работи с подкрепата на ЕП по организацията и осъществяването на 20 тематични срещи-дискусии в различни райони на страната, в които да се чуе мнението на хората по места, тяхното виждане за бъдещето на Европа и техните предложения и идеи за по-добър живот. Събитията ще бъдат предавани на живо, а идеите ще се обобщят и ще бъдат качени на онлайн платформата на Конференцията за бъдещето на Европа. Радио Кърджали също участва в инициативата. Предвиждат се две събития. Първото ще е в края на февруари и ще има за тема измененията на климата и околната среда, а втората дискусия ще е през май и ще обсъжда миграцията.
Повече за инициативата на Европейския съюз, за това какво представлява платформата и очакванията от съвместната работа с БНР, чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с Биляна Църноречка в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Гласът на българите се чува в Европа

Излъчено на 18.01.2022 г. в „Хоризонт до обед“ с водещ Валерия Николова И БНР ви дава възможност да повлияете на посоката, в която ще се развива Европейският съюз в следващите десетилетия, благодарение на инициативата "Конференция за бъдещето на Европа" , която вече 9-ти месец в дигиталното пространство събира идеите на европейците за..

публикувано на 06.07.22 в 17:55
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Важно е отношението на българските граждани към европейския проект

Каква година изпраща Бюрото на ЕП в България и какви са предизвикателствата пред отразяването на българската гледна точка в политиката на ЕС и в рамките на парламента? „Отива си една, изпълнена със събития година…“ , каза пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България. „Опитахме се да представим на българската публика, на..

публикувано на 06.07.22 в 17:50
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Европейският съюз може да реагира бързо, когато има криза

"Как гражданите на Европа виждат бъдещето на Европейския съюз“ е темата, която днес, в Деня на Европа , ще бъде във фокуса на заключителната конференция за бъдещето на Европа. За първи път в историята на Европейския съюз с конференцията се дава възможност на гражданите да формулират своите желания за това как да функционира Европейският..

обновено на 06.07.22 в 17:50

Решенията за разширяването на ЕС да се вземат с единодушие, предлага Конференцията за бъдещето на Европа

Решенията за разширяването на ЕС да продължат да се вземат с единодушие - това е едно от предложенията, които участниците в Конференцията за бъдещето на Европа предлагат на приключващото утре заседание на 4-ия граждански панел "Ролята на ЕС в света" и "Миграция", който се провежда в Маастрихт.  Предложенията са били на българските..

публикувано на 06.07.22 в 17:40

Макрон предлага създаване на нова "европейска политическа общност"

Процесът на приемане на Украйна в ЕС може да отнеме няколко години, дори десетилетия, заяви френският президент Еманюел Макрон. Той предложи създаването на "европейска политическа общност", която да я приеме в редиците си. "Всички знаем много добре, че процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще отнеме няколко години, а ако трябва да сме честни,..

публикувано на 06.07.22 в 17:35

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в съюза

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес. България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата за членство в ЕС на Киев

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс. "Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си..

публикувано на 06.07.22 в 17:35
Александър Милисов

ЕП трябва да е близо до гражданите

публикувано на 06.07.22 в 17:25
Ги Верхофстат говори пред Европарламента в Страсбург

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС

Евродепутати се обявиха за промяна на договорите на ЕС, най-вече в частта за налагане на вето от една страна-членка, по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Това искане бе заложено на приключилата на 9 май Конференция за бъдещето на Европа, на която гражданите обобщиха вижданията си за по-добро функциониране на ЕС. "Войната в..

публикувано на 06.07.22 в 17:20

„София-приятел на младите“

На 31 май 2022 в София Тех Парк, Радио София проведе втората си дискусия от проекта „Нашата Европа“ на БНР, който се осъществява с подкрепата на Европейския парламент в рамките на инициативата „Конференция за бъдещето на Европа“.  Темата е „София- приятел на младите. Участие в дискусията взеха: Ивайло Спасов - директор “Комуникации за..

публикувано на 06.07.22 в 17:05