Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.
Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.
Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.
50% от храните в България се произвеждат от сивия сектор, а почти цялото количество риба, което се предлага по родното Черноморие, е произведено нелегално. Това съобщиха представители на браншови организации по време на дискусия за контрола върху храните.
Законно произведена риба и рибни продукти не са желани по нашето Черноморие, каза Йордан Господинов:
В България има 3 600 производствени обекта за риба. В Агенцията по храните 700 от тях са регистрирани. Останалите, които произвеждат шарани, толстолоб и други видове риба, къде ги продават, господа?
Контролът върху храните е слаб, като се атакуват само законните производители, смята и Антоанета Божинова, преработвател на плодове. Тя разказа каква храна се предлага в луксозни хотели у нас:
Закуската беше изключително само от продукти, които не бих казала с какво качество са. Млечните продукти само от растителни мазнини. Маслото, което беше поднесено, категорично не беше масло.
Браншовиците се обединиха около тезата, че има механизми за контрол, които се използват само за рекет върху производителите. В крайна сметка виновни се оказаха и медиите и хората, които не одобряват вкуса на българските храни:
Произвеждаме качествено, произвеждаме от истински суровини, произведени в България. Това, че определен хранителен продукт не ви е вкусен, значи имате проблем с вкусовите си рецептори. Нищо повече, ултимативно заяви хлебопроизводителят Марияна Кукушева.