Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Собственици на казани за дестилиране се обединяват в сдружение

Снимка: Христо Гинев

Над стотина собственици на малки обекти за дестилиране от цялата страна ще се обединят в сдружение, съобщи в Хасково координаторът им Таня Бахчеванова. Новото сдружение ще бъде регистрирано в съда на 4 януари. Собствениците на казани приеха и декларация за трагичния инцидент в Якоруда, където шестима души починаха от отравяне с метилов алкохол. Алкохолът убиец не може да бъде ракия, посочи Бахчеванова и допълни.

За алкохол менте не е необходим дестилационен съд. Трябва една стая, голям съд, спирт, есенция и една бъркалка. За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране - обект, който е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение за ползване, регистриране в агенция "Митници", тежък физически труд и отговорност.

Според Бахчеванова, със законовите промени, които се отнасят за малките обекти за дестилиране, такива случаи ще зачестяват, защото:
Тези промени връщат процеса по изваряване на ракия в мазетата, без необходимия контрол по качеството на продукта и криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!