Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

Въпреки ръста в производството на сурово мляко продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти

Снимка: Ани Петрова, БНР
Близо 4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.

93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7 процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Статистиката отчита ръст на интереса към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60 на сто за година.

Независимо че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни-членки на ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!