Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Ивайло Ивков: Има предвидени санкции, когато разяснителната кампания на референдума не изпълнява целта

Снимка: БГНЕС
За информационно-разяснителната кампания за референдума са се регистрирали много кандидати. Остава тя да изпълни целите, поставени от закона и възможно по-голям брой хора да могат да формират позиция. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, Ивайло Ивков, член на ЦИК, който поясни, че Комисията ще следи кампанията да не се превърне в реклама на партиите на участниците.

Ние не можем да вкараме или да изкараме думи от устата на състезателите в изборите и на тези, които се състезават с позициите си в референдума. Има предвидени санкции, има предвидени пакети, има предвидени рестрикции - да не се изплащат пакетите, когато не се изпълнява целта на закона и има неправомерни действия. Те ще се взимат предвид. Не е лесно. Както виждате, Централната комисия, тази по референдума, или Централната избирателна, заседава непрекъснато, всеки ден. И реагира. 

Ивков е на мнение, че темата с това дали бюлетините за референдума да бъдат давани при поискване, или на всички, които влизат в тъмната стаичка, се преекспонира:

В крайна сметка най-нормалното нещо е един избирател, като е отишъл в секцията, да знае за какво отива. Изборната администрация трябва да е в услуга на избирателя. Най-простото е да кажеш: „Тук е списъкът за референдума, тук е списъкът за изборите. За какво искате бюлетина“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!