Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Споразуменията за отразяване на предизборната кампания за президент и вицепрезидент и на информационно-разяснителната кампания за националния референдум бяха подписани в БНР

Двадесет партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката на 6 ноември 2016 г., подписаха споразумение с Българското национално радио за реда и условията за отразяване на предизборната кампания в програмите на общественото радио. Шестнайсет инициативни комитети, партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпросите на националния референдум или на алтернативната позиция, подписаха споразумение с БНР за реда и условията за отразяване в програмите на общественото радио на кампанията.

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че отразяването на предизборната кампания по Българското национално радио ще е в съответствие с изискванията на Изборния кодекс, решенията на ЦИК, всички действащи нормативни актове, съотносими към провеждането на избори и национален референдум, както и според залегналите в Споразуменията клаузи. Общественото радио няма да толерира никакви форми на нарушения. Ще работим за кампании, по време на които да бъдат спазвани както демократичните ценности, така и заложените в споразуменията правила.

Встъпителните обръщения за избор на президент и вицепрезидент на републиката ще се излъчат по програма „Хоризонт“ на БНР на 7 октомври 2016 г. след новините в 10.00 ч., а заключителните на 4 ноември 2016 г. - след новините в 19.00 ч. Встъпителните клипове от информационно-разяснителната кампания за националния референдум или на алтернативната позиция ще бъдат излъчени на 7 октомври 2016 г. след емисията в 11.00 ч. на програма „Хоризонт“, а заключителните – на 4 ноември 2016 г. след новините в 20.00 ч. Поредността е според изтегления в ЦИК жребий.

Всичко за изборите, дните, темите и водещите на диспутите можете да видите на сайта на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!