Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Камелия Нейкова: Поправката "Младост" е предприета заради удобството на избирателя

Катя Христова: В момента ситуацията безспорно не е спокойна

Искрено се надявам законодателят да е взел правилно решение и мисля, че поправката "Младост" е продиктувана заради удобството на избирателя. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Камелия Нейкова, говорител на ЦИК:

ЦИК изрази своето становище. В по-голямата си част членовете на ЦИК изразиха становище, че това вместо да облекчи работата, може да доведе до затруднения в самата работа на Секционната избирателна комисия (СИК), която вече ще е една. Тази СИК трябва да бъде обучена, от една страна, от Районната избирателна комисия относно произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и Националния референдум, и от друга страна, от Общинската избирателна комисия как да произведе частичните избори за кмет. Освен за район "Младост" тази разпоредба ще трябва да се приложи и за частичните избори за кмет на кметство Грохотно и кметство Друмево, които също са насрочени от президента за 6 ноември, така че имаме три места, където трябва членовете на СИК, назначени от Общинската избирателна комисия, да бъдат освободени и тяхната дейност ще се извършва от СИК, която е назначена от районните избирателни комисии за провеждане на президентските избори и Националния референдум. Ще има три списъка: избирателен списък за президентските избори, избирателен списък за частичния избор и списък за гласуване за Националния референдум.

Според стандартите на международните организации изборните правила следват да бъдат приети не по-късно от шест месеца преди провеждането на съответните избори, за да може да се гарантира както правото на всеки гражданин да участва в тях, така и безспорно да има високо ниво на качеството на самия изборен процес, без съмнения за манипулации и съответно без съмнение относно легитимността на избраните политици. Това каза изборният експерт и преподавател в НБУ Катя Христова:

В момента ситуацията безспорно не е спокойна, но всъщност измененията в Изборния кодекс (ИК), които се случиха през пролетта на тази година, бяха плод на твърде много политически компромиси и на твърде малко държавнически подход. Когато се действа в подобна ситуация, резултатите са очевидни и ние сме в поредната безпрецедентна предизборна ситуация, в която отново поставяме акцент върху технологията, върху проблемите изобщо да реализираме изборите, вместо всъщност да поставим акцент върху това какви са политическите теми от дневния ред и съответно кого избираме и дали става. Ние отдавна говорим, че е необходимо все пак да се създаде малко по-ясна организация на изборната администрация и ако законодателят вече мисли и въведе задължителното гласуване, би трябвало да се помисли и за много по-ясен ангажимент на гражданите в участието им в изборните секции в СИК.

Интервютата с Камелия Нейкова и с Катя Христова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!