Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

М. Арбашева: И на тези избори до голяма степен ще гласуваме като "репетиция" за някакви други

П. Чолаков: Тези избори, особено вторият тур, ще минат под сянката на етническите партии

Снимка: БГНЕС

Концертът на Орлов Мост в събота със сигурност е най-важното събитие в кампанията да отидем да гласуваме на този референдум. Цялата инициатива с референдума е популяризирана и разказвана като опит да бъде събудена гражданска енергия за реформа на политическата система, а не за участие  в кандидатпрезидентската кампания. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" социологът Марчела Абрашева. Седмица преди изборите има доста добро разнообразие от лица, коментира тя. Липсва обаче дискусия за ролята на президента, която е изместена от дискусии за партийния дневен ред на всяка от партиите. 

Всяка партия желае да премери колко е голяма, следва ли от това разпадане или неразпадане на управляващото мнозинство, пък кой ще победи в крайна сметка. Това го налагат самите участници. За добро или за лошо и на тези президентски избори някак си ще обсъждаме, ще говорим и до голяма степен ще гласуваме за тях като за "репетиция" за някакви други избори.

Абрашева заяви че "не се осмелява" да прогнозира колко души ще се явят на изборите и колко ще гласуват с "не подкрепям никого". Различните прогнози за този вот са между 3 и 15%, коментира тя и прогнозира, че най-вероятно след първия тур на вота "подредбата на основните партийни кандидати ще бъде такава, каквато е на партиите в момента". Тя коментира и политическите последици от оставката на българския еврокомисар Кристалина Георгиева

Сигурно е, че новият български еврокомисар, който и да е той, няма да има ресор "Бюджет и финанси", няма да е заместник-председател на ЕК. В този смисъл, ако да имаш този пост в ЕК е било нещо изключително добро за България… Във всички случаи ще имаме еврокомисар, който ще прави друго.

Прави впечатление много бързото подаване на оставка и оттегляне на г-жа Георгиева след определения неуспех на нейното кандидатиране за поста в ООН. Георгиева влетя в българската политика, спасявайки България от резила на неуспешна кандидатура на еврокомисар. Изглежда и излиза, непосредствено поставяйки България в резила на неслучила се кандидатура и в ситуация да избираме еврокомисар в много тежка вътрешноевропейска ситуация – Брекзит, криза…

Политологът Петър Чолаков определи масовостта на концерта като "атестат за музиката, която те правят", но допълни, че "политиката все повече се превръща в шоу". Очаква се висока избирателна активност за президентския вот, което показва, че има интерес към изборите:

Според мен тези избори, особено вторият тур, ще минат под сянката на етническите партии. Мисля, че това ще бъде интригата в политологичен и социологичен смисъл.

Що се отнася до това, което увлича хората, мисля, че разликата между първия и втория също не е голяма. Г-жа Цачева и г-н Радев се очертават като фаворити.

С декларирането на подкрепата на Местан във втория тур на вота се прави "мечешка услуга" на ГЕРБ, заяви Чолаков, който коментира и други актуални теми от политическия живот у нас:

Слабост е от страна на министър-председателя да направи признание, че определен медиен кръг, икономически, може да окаже такова силно влияние, че  практически да излъчи определени министри. Ако това е така, ако министър-председателят е допуснал това нещо, възниква въпросът защо го е допуснал и защо говори за това чак сега.

Интервютата на Таня Величкова с Марчела Абрашева и Петър Чолаков можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!