Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Славея Христова: Няма значение кой инициира референдума, а възможността да се чуе гласът на хората

Снимка: БГНЕС

Няма значение кой инициира референдума. Това, което има значение, е възможността да се чуе гласът на хората по даден въпрос. Разбира се, като страна, която няма традиции в пряката демокрация, има значение кой формулира въпроса, как се формулира въпросът. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Славея Христова от "Болкан Асист" по повод кампанията за референдума за промяна на изборните правила на шести ноември. Тя обори тезата, че хората не трябва да участват в "чалга референдум". 

Така или иначе, и трите въпроса са достатъчно сложни. Това е вярно! Вината обаче не е на тези, които поставиха тези въпроси на вниманието на обществото. Вината е на тези, които години наред отлагаха откровения дебат, отлагаха решението или най-малкото включване в решенията на тези въпроси различни групи от обществото. Нагнети се толкова много напрежение и толкова много очаквания, че ако избираме мажоритарно, ако направим задължително гласуване, ние малко от малко ще променим системата, че с нещо такова ние ще можем да очакваме по-добри, по-честни, по-отдадени на мисията си политици, че в крайна сметка сега, голяма част от хората така или иначе ще гласуват.

В България, поради невъзможността да се прилага по-често инструментът на Референдума, се трупат много неразрешени въпроси Хората ги обсъждат и се вълнуват от тях през годините, но не намират решението им. Високият праг от 400 000 подписа се явява критичен и в крайна сметка въпросите поставя този, който има ресурс да инициира референдум, обясни тя. Негласуването на референдума може да се приеме и като мълчалива подкрепа за предложенията, и като позиция за запазване на статуквото.

Интервюто на Силвия Великова със Славея Христова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!