Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

"Тренд" направи проучване за нагласите на българите към националния референдум

Снимка

75% от българите биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Това сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души във връзка с предстоящия на 6-и ноември национален референдум. Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“.

Малко под половината от анкетираните биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с „не“ на този въпрос.

Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции.