Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Геновева Петрова: Заложилите на по-сериозни теми кандидати загубиха подкрепа в хода на кампанията

Социолозите очакват близо 4 милиона души да гласуват на изборите за президент и на националния референдум в неделя

Очертава се втори тур на президентските избори, има съществено нарастване на избирателната активност в хода на кампанията и желание да се гласува както в избора на президент, така и в националния референдум, динамиката в подкрепата за част от кандидатите води до разместване на позиции в хода на кампанията. Това сочат данните от последното преди изборите представително проучване на "Алфа рисърч". То е осъществено между 31 октомври и втори ноември сред 1034 граждани и сравнява нагласите на избирателите от началото и края на кампанията. 

69 на сто от реално пребиваващите в страната избиратели са заявили решението си да участват в изборите, което означава между 3,8 и 4 милиона души. Възможно е избирателната активност да надхвърли леко 4 милиона. Делът на колебаещите се дали да гласуват остава малък и не се очаква допълнително интензивно нарастване на избирателната активност.

С най-голяма вероятност балотажът ще бъде между Цецка Цачева и Румен Радев. Броени дни преди вота 26,3 на сто от решилите да участват подкрепят Цачева и това е максимално близо до резултата, който ще бъде открит в урните в неделния ден, каза в предаването "Преди всички" Геновева Петрова от "Алфа рисърч". Социолозите отчитат 22,5 на сто подкрепа за Румен Радев. В хода на кампанията се получава сближаване на позициите между двамата кандидати, като се регистрира се лек отлив на гласоподаватели за Цачева и обратния процес – на мобилизация на левия електорат при Радев, подчерта Геновева Петрова.

Отливът при Цецка Цачева идва от хора в активна възраст от големите градски центрове, докато в малките населени места, където кампанията ѝ е била по-наситена, подкрепата за нея остава по-устойчива. Двамата най-вероятни претенденти за балотажа приключват кампанията с разлика от около 3,8%.

Цецка Цачева не успя да изпълни сто процента потенциала, който ѝ дава подкрепата за управляващата партия, т.е. има резерв, който би могла да мобилизира допълнително, посочи още Петрова:

Има типични симпатизанти на ГЕРБ, които в хода на кампанията са оттеглили подкрепата си за нея.

Заявеният в проучванията протестен вот е срещу системата, статуквото и партиите, а не конкретно срещу ГЕРБ – гласи един от изводите на проучването. Ръстът при кандидати като Орешарски и Марешки се дължи както на обявената подкрепа на ДПС за единия, така и на мобилизацията на протестен вот срещу системните, традиционни партии, посочи Геновева Петрова.

Липсата на сериозни дебати по стратегически за страната приоритети е сред факторите, които са позволили позиционирането на Марешки като подобна протестна алтернатива, смятат социолозите от "Алфа рисърч". Геновева Петрова отбеляза:

Кандидати, които искаха да акцентират върху тези по-сериозни теми, по-скоро загубиха от това – говоря за кандидати като Трайчо Трайков, Татяна Дончева, Ивайло Калфин.

Преформатирането на кампанията от кампания за първи тур към кампания едва ли не за балотажа е една от причините кандидатите на по-малките партии да загубят позиции в хода на кампанията.

Проучването на общественото мнение преди изборите не предвещава битка за третото място, нито дори за второто, въпреки значимия ръст на подкрепата за националистическия кандидат Красимир Каракачанов.

Още детайли от изследването на "Алфа рисърч" ще научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!