Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Първан Симеонов: Предизборната кампания внезапно стана интересна

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Очакваме висока избирателна активност, която от днешна гледна точка спрямо списъците изглежда като 55 на сто, но може да расте. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" политологът Първан Симеонов:

Не бих казал, че цялата кампания е много интересна, но тя стана интересна внезапно. Четири седмици или месец преди основната номинация за тези избори ние мислехме, че това ще е безинтересна кампания и избори с предизвестен финал. Сега вече има интрига, особено през последната седмица, защото има тенденции, които се виждат, тенденции на промяна в настроенията. Освен това важна роля играе и внушението за задължително гласуване. Използвам думата "внушение", защото за мен е твърде спорно дали можем да го наречем задължително гласуване. 

Другият фактор за повишения интерес към тези избори е референдумът, добави Симеонов:

Това е референдум, който се подценява, но това е референдум, който е зареден с повече заряд, просто такъв тип са въпросите. Квадратчето "Не подкрепям никого" също е фактор. То само по себе си едва ли действа като някакъв допълнителен мотив, но все пак е някаква новост. Много неща ще видим за първи път на тези избори и затова с любопитство очакваме какво ще се случи в неделя.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!