Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

До 9 часа в ЦИК няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден

Снимка: БГНЕС

До 9 часа на днешния ден няма сигнали за съществени нарушения от началото на изборния ден, съобщиха от Централната избирателна комисия.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че към момента (около 9 часа) има няколко сигнала, като те са свързани с предоставянето на бюлетината - била е откъсната от кочана, което по правилата не би трябвало да се случва, както и за недобре организирани СИК, но това е от компетентността на районните избирателни комисии, които трябва да вземат мерки. 
От ЦИК напомниха, че пред всяка изборна секция на табло трябва да бъдат изписани телефоните за връзка с районните избирателни комисии с районното управление на МВР и районната прокуратура, за да могат избирателите да подават сигнали, ако установят нередности. 
Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в населеното място, в което учат, след като упражнят правото си на глас те ще бъдат дописвани в допълнителната част на избирателния списък. Да чуем какво коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев за дописването на тази група избиратели:
Учениците и студентите, които се обучават в населено място, различно от постоянният им адрес и те са редовно обучение, имат право да бъдат дописвани - тоест не всички ученици и не всички студенти, тъй като мястото, където те се обучават трябва да бъде различно от постоянният им адрес, където е тяхната секция по постоянен адрес. 
Ако те се обучават в същото място, където е постоянният им адрес, те не могат да гласуват на друго място, освен в секцията, в която са вписани в избирателния списък и трябва съответно да се легитимират с ученическата книжка или студентската книжка за редовно обучение - заверена за този семестър.... 
При всички случаи учениците, които ще гласуват в населените места, където се намират техните учебни заведения, и които са различни от постоянния им адрес, попълват декларация, с която декларират, че не са гласували и няма да гласуват, както в изборите, или в националния референдум, в зависимост от избора или в двата или в единия, в който са гласували.... Избирателите също така подават декларация, че те не са гласували и че те няма да гласуват на друго място.
На референдума избирателите могат да отговорят на един, на двата или на трите въпроса, припомни Александър Андреев и добави, че:
Резултатът ще бъде определян по отношение на всеки един от въпросите.
Цялото интервю с Александър Андреев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!