Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Форум "Гражданско участие" ще сезира ЦИК за регистрирането на ИК за референдума с имена на кандидати за президент

Снимка: БГНЕС

Форум „Гражданско участие“ ще сезира ЦИК за регистрирането на инициативни комитети за националния референдум с имена на кандидати за президент. Това заяви Ива Таралежкова от Форум "Гражданско участие" в интервю за Програма „Хоризонт“. Според Таралежкова решението да се отчита поотделно избирателната активност за всеки отделен въпрос от допитването е в съответствие с изборното законодателство и съответното предложение следва да бъде прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори.

Според Таралежкова в секционните избирателни комисии гласоподавателите се питат дали имат желание да гласуват и на референдума. Форум „Гражданско участие“ подкрепя ЦИК чрез този механизъм да се насърчи вотът на гражданите, а не те да бъдат принудени да настояват за бюлетина за гласуване на референдума, ако имат желание да участват и в допитването.

Според лидерката на форума за първи път се провежда референдум, иницииран от гражданска група, и е важно хората да бъдат информирани за тази възможност, но според нея: поведението на администрацията бе сякаш тя няма задължение да информира за референдума.

За по-добрата информираност на гражданите Форум „Гражданско участие“ е създал платформата "Затъмненият Референдум", чрез която се дава възможност за вземане на информирано решение въз основа на споделени в нея експертни мнения по трите въпроса на референдума, които показват какви биха били резултатите от гласуването с „да“ или „не“.

Таралежкова заключи, че ако искаме да бъдем общество от граждани, които мислят и имат мнение по въпросите, а не просто са недоволни, трябва да изразяваме своята позиция по съвест. 

Интервюто на Силвия Великова с Ива Таралежкова можете да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!