Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ЦИК: 10,23% или 699 319 избиратели вече са упражнили правото си на вот към 10.30 часа

Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

Избирателната активност към 10-10:30 часа на изборите за президент и вицепрезидент е 10,23% или 699 319 избиратели, информира членът на ЦИК Александър Андреев. В същия час на въпросите от референдума са отговорил 8,68% от избирателите или 593 482 гласоподаватели. 

В избора за районен кмет в столичния "Младост" са участвали 10,65% или 9476 граждани с право на глас.

Във връзка с информацията на БНР за проблем с говорене на турски език в секции в Република Труция ЦИК вече е взела протоколно решение, че в изборното помещение не може да се говори на чужд език.

Над 40 жалби и сигнали по телефон и мейл са разгледани до момента от ЦИК, като основаната част от жалбите се отнасят до организацията на работата на СИК и за нарушения по отношение упражняване правото на вот. Има сигнали за незаконна агитация, за разделяне на кабините за гласуване за двата избора, като и за това, че не се информират гражданите за правото да гласуват на референдума.

Следващите обобщени данни за избирателната активност се очакват около 13:30 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!