Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Антоанета Цонева: Има много ясно изискване как ще бъде отчетен резултатът от референдума

Снимка: БГНЕС

Наблюдателите на Института за развитие на публичната среда, които в днешния изборен ден ще посетят стотици секции у нас и в чужбина, са констатирали някои административни нарушения още в началото на вота – например има места, където е липсвал информационен лист за референдума или няма информация къде да се подават сигналите за нарушения. Това съобщи в ефира на "Хоризонт" Антоанета Цонева от Института. Тя допълни, че по техни данни още сутринта в представителството ни Брюксел вече е имало опашки от желаещи да гласуват, а в секцията в Берлин комисията е имала трудности да прецени дали избирателите трябва да подават 2 декларации – отделно за президентския вот и за референдума, но в последствие е станало ясно, че са необходими две декларации.

Според наблюденията на Института за развитие на публичната среда машинното гласуване не е много предпочитано, като от него се възползват предимно младите хора.

По отношение на отчитането на резултатите от референдума Антоанета Цонева обясни:

Има много ясно изискване как ще бъде отчетен резултатът от референдума.

За активността на референдума – дали ще гласуват толкова или повече от хората, които са гласували на последните парламентарни избори, зависи от броя на пликовете, които са намерени в урните. Активността се измерва от броя на пликовете – т.е. това е важно.

Дали един въпрос "минава" – той трябва да събере повече от половината от броя на участвалите – т.е. повече от половината "да", дадени на даден въпрос, за да може този въпрос да се счита за преминал успешно, и да са гласували немалко хора, т.е. да има не по-малко пликове, отколкото на последните парламентарни избори…

Да, всеки въпрос ще бъде отчетен отделно, но броят на гласувалите хора е броят на пликовете.

Цонева поясни, че всеки плик, дори и в бюлетината в него да има отговор само на един въпрос, носи избирателна активност за референдума.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!