Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

СИК са отказвали да предоставят данни за участието на избирателите в референдума тази сутрин

Снимка: БГНЕС

Секционни избирателни комисии са отказвали да предоставят данни за участието на избирателите в референдума тази сутрин, съобщи Геновева Петрова от "Алфа Рисърч":

Имаме вече откази комисиите да съобщават такава информация, което е вид нарушение, предвид факта, че това е публична информация, която комисиите са длъжни да събират и да обявяват и на медии, и на всички, които са заинтересовани от това. 

Петрова предупреди, че недостатъчната обученост на членовете на секционните избирателни комисии и неяснотите в закона създават опасност от изкривяване на резултатите от референдума:
Законът казва, че резултатът се изчислява като част от гласувалите в референдума. Но законът не третира изрично хипотеза, при която в един референдум се поставят няколко въпроса. И тогава съвсем логично стои въпросът как точно ще се изчислява резултатът за всеки от тях, защото възможно е потенциално и някои от въпросите да предизвика по-голям интерес и по-голямо желание за гласуване от другия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!