Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Резултати от гласуването в страната

| обновено на 07.11.16 в 16:30
Снимка: БГНЕС

Вече са обработени 95 процента от изборните протоколи от страната. Според резултатите до момента, водач остава Румен Радев с 25.7 процента, а Цецка Цачева има 22 на сто от гласовете. 

ДПС отново е първа политическа сила в област Кърджали след вчерашните избори. Подкрепеният от партията кандидат за президент Пламен Орешарски получава малко над 36 000 гласа, което е доста по-нисък резултат за Движението от последните парламентарни избори. На второ място е ГЕРБ с 17 400 гласа в подкрепа на двойката Цачева-Манушев и е повторение на резултатите от президентския вот през 2011 година. Президентските избори удвоиха резултата за БСП и от близо 5 000 гласа преди две години сега подкрепената от левицата двойка получи над 8 000 гласа. Пробив в област Кърджали правят Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. Резултатите са на база паралелните преброявания на партийните централи в Кърджали.  

И в Стара Загора, наричана "една от крепостите на ГЕРБ", подкрепеният от БСП Румен  Радев има 29,6 процента, а Цецка Цачева - 21,8 на сто при 90 процента обработени протоколи. 

Обобщените данни показват, че в София и в повечето областни градове Румен Радев води срещу Цецка Цачева. Тя има повече гласове от него в Бургас, Благоевград и Габрово. Във Варна най-много хора са гласували за Веселин Марешки.

При обработени близо 60 процента от изборните протоколи в област Търговище, първи по резултат е двойката Пламен Орешарски Данаил Папазов

За тях са гласували 31,96 процента от имащите право на глас. На второ място в кандидатпрезидентската надпревара с 18,37 на сто от гласовете е двойката Румен РадевИлияна Йотова. Цецка Цачева и Пламен Манушев събират 14,68 процента.

Румен Радев води пред Цецка Цачева в район Хасково при обработени 31,56% от протоколите в РИК. Обработените от Районната избирателна комисия протоколи са от град Хасково и 22 села.

В избирателен район Шумен, Цецка Цачева е получила 18 665 гласа, които ѝ отреждат първото място. Втори е Румен Радев, подкрепен от 17 321 избиратели, а само с 3 гласа по-малко третата позиция е за Пламен Орешарски – 17 318.  Избирателната активност е 50,53%.
74 678 души са гласували в Националния референдум в избирателен район Шумен. Активността на избирателите е 40,51%.  
Румен Радев и Илияна Йотова получават най-много гласове в Кюстендилския избирателен район – 30,36% – обявиха тази сутрин от РИК. Втори са кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев с 23,25%. Трети в област Кюстендил са Красимир Каракачанов и Явор Нотев, с 15,97% или 11 260 бюлетини. Избирателната активност в област Кюстендил е 54,18%.
В Плевенска област за генерал Румен Радев са гласували 30,29 процента , а за Цецка Цачева – 19,15 на сто. Това показват окончателните резултати от изборите на първи тур за президент. Трети е Красимир Каракачанов със 17,21%. 
Приключи обработката на протоколите, съобщиха от РИК. Гласуването за референдума показва подкрепа и за трите въпроса от над сто хиляди в Плевенска област. Предаването на протоколите премина сравнително спокойно, каза за "Хоризонт" временно изпълняващият председател на РИК Кръстьо Крачунов.
В Пловдив забравени в една от секциите в район "Западен" избирателни списъци наложи издирването им с полиция. При 100% преброени бюлетини резултатите сочат 27,58 % подкрепа за Румен Радев, кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева събира 24,65 на сто от гласовете на избирателите.                                   
Забравените избирателни списъци от членовете на 7-а секция в район "Западен" са забавили за кратко процеса на обработка на документите, заяви говорителят на 16 РИК Гергана Костадинова.
В президентската надпревара с трети резултата в  Пловдив е кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов с 13,82%, следван от Веселин Марешки, който събира 8,76 на сто от вота на пловдивчани. Трайчо Трайков е на пета позиция с 7,02%, след него се нареждат Ивайло Калфин и Татяна Дончева съответно с 3,26% и 2,52%. Подкрепеният от ДПС Пламен Орешарски събира 2,51 на сто от гласовете на избирателите. В Пловдив за президент и вицепрезидент са гласували 178 020 души или 58% от избирателите. Във вота за референдума са участвали 164 508 пловдивчани. 11 874 са избрали квадратчето "Не подкрепям никого".
Грешки в протоколите от избирателните комисии бавят все още финализирането на изборния процес в Русенска област. По данни на Районната избирателна комисия, активността е била 55.22%  в избора на президент и вицепрезидент и 52,9% за референдум. 
Председателят на Районната избирателна комисия в Русе Мирослава Маркова и поясни, че засега са установени 1457 недействителни бюлетини. Интересно е да се отбележи, че на тези избори русенци имаха двама съграждани – Красимир Каракачанов, който получи над 14 000 гласа и Бисер Миланов-Петното – само с два подкрепящи гласа.
В община Бобов дол членовете на някои от секционни комисии са отказали да се включат в комисиите за балотажа в неделя. Причината, е че цяла нощ е отнело предаването на протоколите  в Районната избирателна комисия в Кюстендил. Секретари на комисии твърдят, че са спали върху чувалите с бюлетини или на пода в общината, където се помещава Районната избирателна комисия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!