Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ЦИК: 37 000 гласа не достигат, за да бъдат решенията от референдума със задължителен характер

Радев – Йотова 25,44%, Цачева – Манушев 21,94%, Каракачанов – Нотев 14,96%, Марешки – Петров 11,18%

Снимка: БГНЕС

След обработката на 99,96% от протоколите на секционните комисии, избирателната активност на изборите в неделя е 54,88%. Това съобщи за предаването "Преди всички" говорителят на ЦИК Александър Андреев:

За двойката Румен Радев  Илияна Йотова – това са 25,44% от действителните гласове. За втората кандидатпрезидентска двойка – Цецка Цачева и Пламен Манушев е 21,94%. За Красимир Каракачанов  Явор Нотев е 14,96%. За двойката Веселин Марешки  Петър Петрове 11,18%.

В референдума са гласували 3 481 909 души или 50,53%, като около 37 000 гласа не достигат, за да бъдат решенията със задължителен характер, допълни Андреев.

Андреев обясни, че не следва да се търси каквато и да е отговорност от изборните комисии, тъй като те са изпълнили ангажиментите си:

Има места, където гласуването е било затруднено, поради факта, че е имало прекалено много хора в секциите. Има и такива места, където бяха допуснати организационни грешки по отношение на самото гласуване, а именно влизане на избиратели в две кабинки, но това, колкото и да са пропуски от страна на секционните избирателни комисии, не могат да бъдат единствено основание за забавянето. Не смятам, че хората трябва по някакъв начин да бъдат притеснени от обстоятелството, че в случай че ако не са гласували на тези избори, ще има някакви санкции. Това ще бъде така само при неявяване на следващи избори от същия вид. В по-следващите избори ще бъдат заличени от избирателните списъци, но те винаги биха могли да се впишат отново, с оглед на което хората не трябва да се чувстват притиснати или по някакъв начин притеснени от това обстоятелство. ЦИК по силата на Изборния кодекс (ИК) трябва да приеме правила и въз основа на тези правила да въведе процедурата, по която лицата следват да бъдат заличени, в случай че не са гласували в повече от два избора от един и същи вид.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви окончателните резултати от президентския вот до края на деня. 

Цялото интервю с Александър Андреев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!