Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Конституцията пази стабилността, но отговорността е на политиците

Снимка: БГНЕС

Провеждането на национален референдум винаги е силно събитие. След обявяването на резултатите от ЦИК утре, то тогава НС до три месеца трябва да приложи решенията на допитването в закон.

Промяната на правилата в Изборния кодекс, които ще променят пропорционалната система в мажоритарна (което ще се наложи по силата на референдума), е много сериозна работа, трудно можем да си представим как ще се справи парламентът. Предстои разделяне на страната на 240 едномандатни района, равни по население, което не е лесна работа, изисква време и сериозни усилия от страна на законодателя – обясни професор Друмева.

Тя коментира и хипотезата, в която влизаме при оставка на правителството. При три неуспешни опита за създаване на ново правителство в рамките на този парламент, настоящият президент ще състави служебен кабинет, а разпускането на парламента ще е ангажимент на новия президент.

По силата на допитването и ако се спазят сроковете за промяна на Избирателния кодекс – голяма е вероятността предсрочните избори да бъдат проведени по новата, мажоритарна избирателна система. 

Дали това ще е така, е отговорност на политическите сили. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!