Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Експерти коментират отоплението и цената му през зимния сезон

Фото: Жоро Александров

С около десет на сто намаляване на продажбите на въглища отчитат от бранша на прага на зимния сезон. Това съобщи за "Хоризонт" Бисер Владимиров, мениджър в една от големите фирми в бранша.

От своя страна Илия Николаев от Асоциацията на топлофикационните дружества призна, че отоплението на дървени пелети и въглища може да е малко по-евтино от парното, но е по-рядко предпочитана алтернатива за градовете.

Клиентите на топлофикациите дори малко се увеличават, но те пестят от топлоенергия и потребяват все по-малко парно.

Около 30% от потребителите се топлят на въглища, обясни Бисер Владимиров.

В момента цената на тон руски въглища е в диапазона от 315 до 325 лева за един тон. Става въпрос за въглища с високо качество, които отговарят като калоричност на 60006500 калории. Спрямо миналата година цената е еднаква.

По-голямата част от потребителите избират топлофикационните дружества като вариант за отопление, въпреки че пестят от енергия и обикновено топлят една или две стаи и то постигат по-ниска от комфортната температура, допълни от своя страна Илия Николаев.

Имайте предвид, че другата група най-близко е природният газ 119 лева на мегаватчас и то без отчитане на КПД-то, така че централизираното топлоснабдяване си остава с приемлива цена. Ако се лишим от част от комфорта си и при отоплението на ток, може да спестим от сметката си, допълни Димчо Станев от едно от електроразпределителните дружества.

Намаляването на температурата, примерно от 25 на 23 градуса, ще донесе повече от 10% икономия в сметката за електроенергия, ако съответното домакинство се отоплява с електричество. Експертът посъветва, да не забравяме зарядното в контакта си и да сменим крушките си с LED осветление, за да намалим още сметките си, без да се наложат сериозни инвестиции в изолация и нови електроуреди.

Повече за възможностите за отопление и цената му ще научите днес след 10 часа в предаването "Хоризонт до обед".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!