Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Австрийският фонд "ЕПИК" вярва, че КТБ може да бъде оздравена

| обновлено 15.10.14 15:30
Фото: БГНЕС
Австрийският фонд "ЕПИК" вярва, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е достатъчно здрава, за да бъде оздравена. Това съобщи финансистът Емил Хърсев, който присъства на среща между инвеститорите и вложителите в КТБ.

На въпрос на "Хоризонт" дали инвеститорите са представили някакъв план за преструктуриране при конкретна сума, която може да бъде налята в банката, Хърсев отговори, че такъв план не е представен и преди да бъдат видени окончателните разчети за състоянието на банката, няма как такъв да бъде изготвен.

От своя страна вложителите изразиха притеснение, че БНБ не допуска инвеститорите до банката, за да могат да изготвят този план. Въпреки че са водени разговори с финансовото министерство, все още ясен ангажимент от страна на държавата не е поет според Божидар Томалевски от представителите на вложителите:

Преди приемането на бюджета банката се отваря, защото това е реалният ангажимент, че ангажиментът на държавата ще бъде заложен в бюджета за следващата година.

Финансистът Емил Хърсев беше категоричен, че преструктурирането на КТБ все още е възможно, но колкото повече се бави процедурата, толкова по-трудно ще бъде осъществено. Какви са намеренията на най големите инвеститори:

Казаха, че имат идея да рекапитализират банката, говорят с Министерство на финансите, с БНБ. Една сериозна институция, която продължава, след всичките неразбории в България, да се занимава с този казус. Един светъл лъч надежда, да!

Вярват ли, че КТБ е стабилна банка, в която заслужава да се налее капитал?

Съдейки по това, че са тука и проявяват интерес към тази сделка, очевидно вярват.

Конкретен план за преструктурирането и рекапитализацията на КТБ все още не е представен от страна на инвеститорите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!